Stvoreni preduslovi za dalji razvoj platnog prometa

Postojeći zakonski okvir u oblasti pružanja platnih usluga u Crnoj Gori definisan je Zakonom o platnom prometu i podzakonskim aktima koji su donijeti na osnovu tog akta, saopštili su predstavnici Centralne banke (CBCG).

Direktor Sektora za platni promet u CBCG, Andrija Jovović, kazao je da je Zakon počeo da se primjenjuje početkom 2015. godine i da su na taj način stvoreni preduslovi za dalji razvoj platnog prometa u Crnoj Gori.

Jovović je na ICT Cortex Meet up-u, na kojem je CBCG predstavila regulatorni okvir iz oblasti platnih usluga, kazao da je suština Zakona o platnom prometu zaštita potrošača, prenosi Mediabiro.

ICT Cortex Meet up organzovan je u susret prvom CBCG FinTech Hackhatonu.

Iz CBCG su podsjetili da će FinTech Hackaton, 48-satno ekipno takmičenje u kreiranju najbolje ideje u oblasti fintecha, sa posebnim akcentom na digitalno bankarstvo i plaćanja, biti održan od 22. do 24. oktobra.

CBCG organizacijom Hakatona nastoji da promoviše i podstakne inovacije u domenu digitalnog bankarstva, te da i na ovaj način doprinese finansijskoj edukaciji u oblasti digitalnih, bankarskih i platnih servisa.

Direktor Direkcije za platni sistem i finansijske tehnologije u CBCG, Ivan Bošković, rekao je da regulativa u svemu tome prepoznaje nivo sigurnosti, odnosno autorizacije koje je potrebno napraviti da bi se realizovale konkretne transakcije i dobili određeni podaci.

„U svakom slučaju, krajnji korisnik bi tada mogao da zna, zavisno od toga koliko je izložen riziku, koliki stepen snažne indentifikacije trenutno treba da sprovede da bi iskoristio servis“, poručio je Bošković.

Finansijski direktor Coinisa, Vlado Vuković, kazao je da negativna stvar koja se ne tiče direktno Zakona o platnom prometu, ali direktno na njega utiče, je Zakon o sprječavanju nelegalnog poslovanja.

„Taj Zakon onemogućava firme u Crnoj Gori da koriste Wallet ili bilo koje druge digitalne novčanike u inostranstvu“, poručio je Vuković.

On je ocijenio da je jako bitno, što se tiče zakonske regulative, da Crna Gora bude usklađena sa Evropskom unijom (EU).

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor