Studentske stipendije povećane na 90 eura

Studentske stipendije koje dodjeljuje Opština Herceg Novi povećane su sa 63 na 90 eura mjesečno odlukom koja je protekle sedmice jednoglasno usvojena u lokalnom parlamentu.

Kako je saopšteno iz Opštine Herceg Novi na taj način, izmjenom Odluke o stipendiranju i nagrađivanju studenata, lokalna uprava nastoji da unaprijedi položaj studenata korisnika stipendije.

Cijeneći strateško opredjeljenje Opštine Herceg Novi da afirmiše mlade obrazovane pojedince, a posebno uzevši u obzir tešku socio‐ekonomsku situaciju u državi, Opština Herceg Novi povećanjem mjesečnih izdvajanja po ovoj osnovi dodatno pomaže poboljšanju uslova školovanja mladih Novljana, navedeno je u obrazloženju Odluke.

Kako ističe sekretarka za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, Ana Zambelić Pištalo iznos mjesečne stipendije od 90 eura, koja će biti opredijeljivana korisnicima opštinskih stipendija od ove školske godine, bio je realan i ostvariv u datim okolnostima.

“Jedino sistemskim i sistematičnim pristupom poboljšanju uslova školovanja naših studenta, možemo i dugoročno doći do cilja. Sve ostalo bi bilo u sferi pretpostavke i nerealnog u okolnostima u kojima naša opština djeluje. Vjerujem, pak, da ćemo prilikom planiranja budžeta za narednu godinu sagledati mogućnosti i potrebe i pokušati da dodatno djelujemo kad je poboljšanje uslova školavanja i stručnog usavršavanja mladih Novljana u pitanju. Konkurs za dodjelu stipendije za tekuću školsku godinu biće raspisan tokom naredne sedmice te pozivam sve one koji zadovoljavaju uslove da se na isti i prijave”, kaže Zambelić Pištalo.

Ona podsjeća i na lijepu praksu uvedenu prije tri godine, da se povodom Dana grada, 28. oktobra dodjeljuje nagrada najuspješnijem studentu završne godine, čime lokalna uprava afirmiše pozitivne primjere i uzore.

Kako navode, pored pomenutog, Opština nastavlja sa dobrom praksom podrške unaprijeđenju uslova u gradskim vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Takođe, kako kažu, nagrađuje uspješne učenike i studenate, obezbjeđuje besplatan đački prevoz, organizuje edukativne programe, pomaže štampanje školskih listova i odlazak na takmičenja, te podstiče aktivno učešće mladih u životu grada.

 

 

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor