Stranih investicija 15,6% manje

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u aprilu je iznosio 238 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 117,8 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva u aprilu je iznosila 120,2 miliona eura, što je 33,5 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

„Ukupan priliv stranih direktnih investicija pao je 15,6 odsto u odnosu na uporedni period, što je posljedica pada dužničkih ulaganja“, navodi se u Biltenu CBCG.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 10,7 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 107,1 milion eura.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 103,2 miliona eura, što čini 43,3 odsto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 51,2 miliona eura, a u preduzeća i banke 52 miliona eura.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 123,6 miliona eura, što je 30,1 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor