Stiven Spilberg objasnio zašto Netfliksovi filmovi ne zaslužuju Oskara

Foto: Independent

Trostruki oskarovac Stiven Spilberg kaže da Netfliksovi filmovi ne bi trebalo da budu nominovani za nagradu Američke filmske akademije.

Popularni servis za video-strimovanje Netfliks prikazuje svoje filmove prvo na internetu, a zatim i u odabranim bioskopima, obično radi nominacija za neku nagradu.

Ipak, čini se da takva praksa izuzetno smeta slavnom režiseru Stivenu Spilbergu.

„Jednom kada se posvetite televizijskom formatu, to je TV film. Ako je riječ o kvalitetnom programu, svakako zaslužuje Emi nagradu, ali ne i Oskara… Smatram da filmovi, koji steknu kvalifikacije tokom manje od nedjelju dana prikazivanja u bioskopima, ne bi trebalo da se kvalifikuju za dodjelu Oskara“, rekao je Spilberg.

Godinu nakon što su dva Netfliksova filma prikazana u Kanu, čuveni filmski festival saopštio je da će striming servisi ubuduće biti udaljeni sa takmičenja. Prethodno je istaknuto da će od 2018. svi filmovi koji se budu takmičili za neku od nagrada morati da budu prikazani u bioskopima širom Francuske.

Čini se da Spilbergove zamjerke Netfliksu odražavaju tradicionalan pogled na vezu između kvaliteta filmskog ostvarenja, i medija preko kojeg se prikazuje, piše Kvarc.

Naime, tokom većeg dijela njegove karijere, koja je počinjala sedamdesetih godina, bioskopska ostvarenja bila su znak dobrih režisera, dok su TV filmovi viđeni kao djela druge klase.

Ipak, Spilberg priznaje da je televizija danas veća nego što je ikada bila u svojoj istoriji. Kvalitet, budžet i obim produkcije nadmašili su bilo šta što se prikazuje u bioskopima, kako su pokazali HBO, Netfliks i Amazon. Međutim, režiser i dalje smatra da bi filmovi koji se strimuju trebalo da se računaju kao zasebna kategorija.

Inače, Spilberg nije prvi režiser koji je uputio kritiku striming servisima. Kristofer Nolan, jedan od najvatrenijih pristalica bioskopa, nazvao je Netfliksove filmove „režiserskom noćnom morom“.

Izvor: Portal Analitika

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor