Stijović posjetio Kolašin i Mojkovac

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede razgovarao sa opštinskim čelnicima

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović boravio je u radnoj posjeti opštinama Mojkovac i Kolašin.

U Mojkovcu se, zajedno sa državnom sekretarkom Nikolinom Mišnić, sastao sa predsjednikom Opštine Rankom Mišnićem i saradnicima, gdje je, kako je saopšteno iz ministarstva, razgovarano o potencijalima za razvoj poljoprivrede na tom području.

Stijović je na sastanku najavio novi Agrobudžet, sa velikim brojem mjera, od koji će neke, kako je kazao, po prvi put biti realizovane u Crnoj Gori. Naglasio je da se, shodno značaju poljoprivrede za održivi ekonomski razvoj zasnovan na prirodnim resursima, ovoga puta mora djelovati udruženim snagama.

Kao posebno značajno, kako navode iz ministarstva, istakao je mogućnost saradnje na polju inovacija, sa fokusom na oblast razvoja ruralnog turizma u Mojkovcu.

Pripadnici lokalne samouprave predstavili su strateški pravac razvoja opštine, kao i potencijale, projekte i aktivnosti koji se trenutno realizuju u oblasti poljoprivrede, sa planovima za 2021. godinu. Na sastanku je dogovoreno dalje jačanje saradnje kroz realizaciju zajedničkih aktivnosti, navode iz ministarstva.

„Imajući u vidu zainteresovanost poljoprivrednih proizvođača u Mojkovcu za razvoj i unapređenje kako kvaliteta tako i kvantiteta svojih proizvoda, predsjednik Opštine je naglasio značaj lokalnog agrobudžeta, koji je iz godine u godinu sve veći, čime se, kako naglašava, pokazuje jasno opredeljenje za podršku poljoprivrednicima“, navodi se u saopštenju.

Istakavši da je Stijović prvi ministar koji ih je posjetio, Mišnić je, dodaju iz ministarstva, izrazio veliko zadovoljstvo realizacijom ove posjete, posebno što je, kako naglašava, ministar u čijoj je nadležnosti oblast poljoprivrede koja za Mojkovac predstavlja jednu od najvažnijih grana razvoja. Takođe je izrazio otvorenost za „realizaciju dobrih ideja koje bi se zajedno sa Ministarstvom mogle realizovati u Mojkovcu, ali i uvjerenje da će ova posjeta tome doprinijeti“

Stijović je sa sekretarkom Mišnić danas posjetio i Kolašin, gdje je sa predsjednikom Opštine Milosavom Bulatovićem i saradnicima održao radni sastanak posvećen aktuelnim problemima u poljoprivredi, šumarstvu i ostalim djelatnostima iz nadležnosti Ministarstva.

Glavne teme sastanka su bile Agrobudžet, vodoprivreda (seoski vodovodi i vodopoji), lov i ribolov, koncesija i drvoprerada kao i prioritetni infrastruktuni projekti, navode iz ministarstva.

Stijović je naveo da je budžet za poljoprivredu veći u odnosu na prethodnu godinu za dva miliona eura i tom prilikom istakao brojna inovativna rješenja koja će biti na usluzi poljoprivrednicima. Upoznao je prisutne sa inovacijama u agrobudžetu među kojima su veće premije po grlu krupne i sitne stoke, podrška za nabavku sitne mehanizacije i traktora.

Na sastanku je bilo riječi i o modelima za korišćenje šumskih i vodnih resursa u državnom vlasništvu. Izjavio je da su sredstva za IFAD projekte uglavnom potrošena, ali da se radi na tome da se obezbijede nova sredstva.

Bulatović je, kako je saopšteno iz ministarstva, zahvalio Stijoviću na posjeti, istakavši da je ovo prva zvanična posjeta predstavnika novog saziva Vlade Kolašinu i „ukazao na naslijeđene probleme iz prethodnog perioda koji otežavaju rad lokalne samouprave.“

„Podrška Ministarstva je neophodna u dijelu održavanja više od 400 km lokalnih i nekategorisanih puteva. Neophodno je nastaviti i asfaltiranje putnog pravca Međuriječje – Liješnje – Kapetanovo jezero koji ima turistički i poljoprivredni značaj“, naveo je Bulatović.

Ukazao je i da Kolašin nije bio ukjučen u IFAD projekat razvoja ruralnih područja.

Na sastanku je naglašen imperativ rješavanja problema otpadnih voda zbog novih investicija u turizmu.

Kada je u pitanju prekid finansijske podrške Agrobiznis centrima, Stijović je takvu odluku obrazložio time da će se na nivou države osnovati šest regionalnih Kancelarija za poljoprivredu kao alternativu Agro-biznis centrima.

„Ipak, iz opštine je najavljeno je da će Opština Kolašin zadržati u radnom odnosu dva poljoprivredna inžinjera koji su do sada radili u Agrobiznis centru jer smatraju da je ta vrsta usluge potrebna poljoprivrednicima. Ministar je podržao ovakvu odluku lokalne samouprave i najavio podršku zajedničkim aktivnostima“, dodaje se u saopštenju.

Ministar je zahvalio na gostoprimstvu i iskazao spremnost za otvorenu saradnju na svim poljima u okviru nadležnosti ministarstva na čijem je čelu.

 

Izvor: Vijesti.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor