Stepen brutalnosti protiv Rohinža teško i zamisliti

Stepen brutalnosti vojske Mjamnara prema muslimanskoj Rohindža manjini u toj zemlji je “teško zamisliv”, rekao je danas jedan istražitelj Ujedinjenih nacija.

Zvaničnik UN Marzuki Darusma predstavio je pred Sjavetom UN-a za ljudska prava izvještaj u kojem se vojska Mjanmara teško optužuje i traži da se šestorici vojnih zvaničnika sudi za genocid.

“Nivo brutalnosti primijenjen u operacijama vojske Mjanmara teško je zamisliv. To je potpuni prezir prema ljudskom životu”, rekao je Darusma.

UN su danas objavile kompletan izvještaj sastavljen na osnovu misije za utvrđivanje podataka oko operacije protiv Rohindža manjine zbog kojih su hiljade Rohindža pobjegle u susjedni Bangladeš. Izvještaj od 432 strane upotpunjuje preliminarni izvještaj i preporuke objavljene u kraćoj verziji prije tri nedjelje.

U njemu se takođe daje oštra kritika odgovora UN na krizu s kršenjem ljudskih prava te manjine.

UN navodi imena šest zvaničnika vojske Mjanmara i traži da se protiv njih pokrene sudski postupak za genocid, zločine protiv čovječnosti, ratne zločine prema muslimanskoj Rohindža manjini. Među njima je načelnik generalštaba vojske od 2011. general Min Aung Hlaing.

Stotine hiljada Rohindža izbjegle su u susjedni Bangladeš od avgusta 2017. zbog kampanje koja je uslijedila poslije nekoliko pobunjeničkih napada na vojne i policijske punktove u Mjanmaru.

Misiju za utvrđivanje činjenica formirao je Savjet UN za ljudska prava u martu 2017. godine poslije višegodišnjeg kršenja ljudskih prava etničkih manjina u Mjanmaru s fokusom na period poslije 2011. kada je zemlja počela da se otvara poslije više decenija izolacije pod vladavinom vojne hunte.

Iako su istražitelji posmatrali ophođenje prema manjinskim grupama širom te zemlje, njihov mandat je počeo samo šest mjeseci prije nego što su počele operacije vojske protiv Rohindža manjine u državi Rakin, gdje su registrovali zločine i kršenja ljudskih prava.

Pun izvještaj daje detaljnu analizu nasilja u državama Kačin, Šan i Rakin, dokumentovano i prenijeto javnosti sakupljanjem izjava svjedoka, satelitskim snimcima i drugim izvorima informacijama.

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor