Stalno su vam hladne ruke: Da li je to znak bolesti?

Ako su vam šake stalno hladne, nijeste jedini. To jer prilično čest „problem“, a evo zašto se to dešava.

Odmah da kažemo da to nije razlog za brigu.

Kao što znate, sistem cirkulacije održava vaše ruke i šake toplim. Topla krv se šalje od srca ka rukama i prstima, a više krvi znači da su i ruke toplije.

Međutim, ako ste napolju ili sjedite u prostoriji gdje je otvoren prozor, dolazi do termoregulacije, koju tijelo sprovodi na nekoliko načina.

Jedna od strategija podrazumijeva sužavanje krvnih sudova, kako bi više krvi bilo u blizini srca i drugih vitalnih organa. Rezultat toga je da vaši prsti i šake gube toplotu.

Osim toga, dr Albert An kaže da su neki jednostavno osjetljiviji na klimatske promjene od drugih, zbog čega su im i ruke češće hladne.

Zato se dešava da su vama ruke ledene, a osobi koja sjedi sa vama u prostoriji nisu…

Međutim, u nekim slučajevima hladne šake nemaju nikakve veze sa tim koliko je hladno napolju, već mogu da budu znak nečeg malo ozbiljnijeg.

Na primjer, mogu da budu znak vazospazma, odnosno nasumično sužavanja krvnih sudova, zbog čega „pogođeni“ djelovi tijela postaju blijedi i hladni.

Iako je neprijatno, to obično nije ništa opasno, mada u rijetkim slučajevima može da bude samo sporedni efekat nekog drugog problema – na primjer problema sa tiroidnom žlijezdom.

Dakle, ako primijetite da, ne samo što su vam šake hladne, već se uz to promijeni boja il tekstura kože, obratite se ljekaru.

U ostalim slučajevima, protrljajte prste da biste pospiješili cirkulaciju na tim mjestima i eventualno nabavite toplije rukavice.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor