Šta se dešava u organizmu kada izbacite šećer iz ishrane?

Izbacivanje šećera iz ishrane ima brojne zdravstvene koristi, a mršavljenje odnosno smanjenje rizika od gojaznosti samo je jedna od njih.

-Gubitak sala sa stomaka

Računica je jednostavna: ako želite da se riješite sala na stomaku, hranu bogatu šećerima zamijenite onom bogatom vlaknima.

-Podizanje energije

Kad pojedete nešto slatko ili popijete kafu, osjećate nalet energije nakon kojeg slijedi njen nagli pad. Upravo zato posegnite za hranom bogatom zdravim mastima i sporo svarljivim proteinima, kako biste imali energije tokom cijelog dana.

-Smanjivanje želje za slatkim

Što više jedete slatko, to ćete i više patiti za njim, i obrnuto.

-Bolji rad srca

Konzumiranje prekomjernih količina šećera za posljedicu može da ima gomilanje lošeg holesterola, što može da dovede do raznih bolesti srca.

-Smanjeni rizik od dijabetesa

Manje šećera u organizmu, manje i šanse za obolijevanje od dijabetesa.

-Bićete bolje fokusirani

Ishrana bogata šećerom može da se poigra s vašom koncentracijom, naruši funkcije mozga i pojača simptome depresije, navodi se u knjizi „Zero Sugar Diet“. Drugim riječima, šećer nije dobra hrana za vaš mozak.

-Sprječavanje nadutosti

Iako se nadutost obično povezuje sa slanom hranom zbog natrijuma koji utiče na zadržavanje vode u tijelu, nadutost može da nastane i zbog pretjerane konzumacije šećera.

-Bolji san

Američka Nacionalna asocijacija za san dovela je u vezu loš san s prekomjernom konzumacijom šećera tokom dana. Tako možete da spavate dovoljno, ali da se ipak ujutro osjećate iscrpljeno.

-Ljepši izgled kože

Šećer loše utiče na kolagen, bjelančevinu u ljudskom tijelu koja je vrlo važna za mladolik izgled.

-Rast mišića

Pojedina američka istraživanja povezala su gubitak mišićne mase kod starijih osoba s rafinisanim šećerom koji sprječava tijelo u sintetisanju bjelančevina u mišić.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor