Šta se dešava u mozgu tokom umiranja

Da li umrli zaista čuju ljekare? (ilustr. pixabay)

Eksperti, koji su istraživali aktivnost moždanih ćelija kod umirućih pacijenata otkrili su talas aktivnosti koji nastupa prije nego što dođe do sudnjeg časa. Istraživanja takođe pokazuju da je aktivnost zastupljena još nekoliko minuta otkako nastupi smrt. U tom trenutku moždane ćelije vuku rezerve energije još nekoliko minuta prije nego što tijelo prestane da daje znake života.

Kako izgleda umiranje?

Studija iz oktobra 2017. godine pokazuje da ljudska svijest nastavlja da postoji iako je tijelo prestalo da pokazuje znakove života. To bi moglo da znači da su pacijenti svjesni sopstvene smrti, a postoje dokazi da preminuli pacijent čuje osoblje kako objavljuje vrijeme njegove smrti. To je dokazala Škola medicine pri njujorškom Univerzitetu Langon gdje su ispitivali pacijente koji su preživjeli srčani zastoj.

“Opisali su da su gledali doktore i sestre kako rade i objasnili da su sve vrijeme bili svjesni njihovih razgovora, vizuelnih stvari koje su im se pred očima događale”, kaže dr Sam Parnia koja dodaje da su kasnije njihove tvrdnje provjerili i kod medicinskog osoblja i da se sve opisano zaista tako i dogodilo.

Kako doktori definišu smrt?

Na osnovu prestanka rada srca, koje momentalno presijeca dotok krvi u mozak. Čim se to dogodi, krv više ne cirkuliše do mozga što znači da kroz nekoliko sekundi i on prestaje sa radom. Moždane stabljike gube sve reflekse, a cerebralni korteks mozga koji je odgovoran za razmišljanje i obradu informacija svih pet čula, takođe se gasi brzo. U roku od 2 do 20 sekundi na električnom monitoru prestaće da se prikazuje aktivnost moždanih talasa.

Ipak, sada istraživači tvrde da sve ovo može potrajati i nekoliko sati nakon što srce prestane sa radom. Koliko je to tačno vremena u pitanju ostaje da istraže nove studije.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor