Šta bi se desilo ako biste mogli da udahnete vazduh na Uranu?

Ako biste se kojim slučajem našli u prilici da udahnete vazduh na Uranu, ne biste se dobro proveli. Atmosfera te daleke planete miriše na trula jaja, a glavni razlog za to je sumpor-vodonik.

Naučnici su dugo raspravljali o prisustvu tog gasa u atmosferi Urana. Sada su, zahvaljujući mjerenjima teleskopa na Havajima, dobili i prvu potvrdu, pošto su gas primijetili iznad njegovih oblaka.

To otkriće bi moglo da igra veliku ulogu u načinu formiranja spoljnih planeta Sunčevog sistema.

Iako su i ranije teleskopima vršena mjerenja sa Zemlje, a snimala ga je i svemirska sonda Vojadžer 2, sastav Urana nije bio poznat. Vjerovalo se da gustu atmosferu Urana ispunjavaju sumpor-vodonik (H2S) ili amonijak (NH3), ali za to nije bilo dokaza.

Sada su, pomoću teleskopa, infracrveno svijetlo sa Urana razdvojili na sastavne djelove, što im je omogućilo da otkriju koji gasovi su upijali svijetlo sa Sunca i da potvrde prisustvo sumpor-vodonika, navodi se u studiji.

Sa druge strane, gasoviti džinovi Jupiter i Saturn se uglavnom sastoje od amonijaka.

“Gušenje i izlaganje temperaturi od minus 200 Celzijusa u atmosferi koja se većinom sastoji od vodonika, helijuma i metana uzeli bi svoj danak i mnogo prije nego bi uopšte mogli da osjetite vazduh na Uranu”, zaključuje doktor Patrik Irvin sa Univerziteta Oksford, prenosi 24sata.hr.

Izvor: Cdm.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor