Sredstva obezbijeđena, ali je projekat pogrešan

Aleksandar Stijović saopštio da je dokumentacija za Kuću voća u Andrijevici vraćena na doradu

Krenulo se sa izgradnjom objekta, a da se nije znalo šta će se u njemu proizvoditi. Zacrtano je da se prvo obezbijedi objekat, pa tek onda da se nabavlja oprema, što je pogrešno. Zato sada čekamo da se uradi dokumentacija koja će pokazati šta treba da bude proizvod Kuće voća, kazao je Stijović

Stijović sa opštinskim rukovodstvom – Foto: Jovović

ANDRIJEVICA – Da su rokovi za izgradnju Kuće voća u Andrijevici odavno probijeni, potvrdio je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović u izjavi za „Dan”, istakavši da projektnom dokumentacijom nije definisano šta će se proizvoditi u Kući voća i da se trenutno vrše analize koje će pokazati koji je vid proizvodnje najprihvatljiviji. Naglasio je da se na osnovu tih analiza i sam objekat mora prilagoditi aktivnostima za koje se utvrdi da su u skladu sa sirovinskim kapacitetima.

– Rokovi za završetak radova su davno probijeni. Prije svega, projekat je rađen pogrešno. Krenulo se s izgradnjom objekta, a da se nije znalo šta će se u njemu proizvoditi. Zacrtano je da se prvo obezbijedi objekat, pa tek onda da se nabavlja oprema, što je pogrešno. Zato sada čekamo da se uradi dokumentacija koja će pokazati šta treba da bude proizvod Kuće voća, koja je oprema potrebna i koje su to količine voća koje treba da se obezbjeđuju za nesmetan rad. Iz uporedne prakse, stručnjaci treba da utvrde da li će se proizvoditi sokovi, džemovi, slatko, kašice za bebe ili nešto drugo. Takođe, treba da se ustanovi koji tipovi voća treba da budu u opticaju, da li su to jabuka i kruška, ili možda bobičasto voće kao što su kupina, malina i aronija, s obzirom na to da je u cijeloj priči važno obezbijediti neophodnu sirovinu – pojasnio je Stijović.

On je kazao da se u međuvremenu mora definisati i ko će upravljati Kućom voća.

– Još uvijek nije napravljen dogovor između Opštine i Vlade ko će upravljati Kućom voća i kakav će tamo biti menadžment. Kad se sve to završi, odmah će se krenuti sa daljim radovima, jer su sredstva za realizaciju tog projekta obezbijeđena – poručio je Stijović.

Aktivnosti oko izgradnje Kuće voća, u krugu bivše kasarne, započete su još prije šest godina, s tim što se s građevinskim radovima krenulo dvije godine kasnije. Tada je obećano da će objekat biti u funkciji do kraja 2019. godine. Međutim, do sada je urađen samo dio grubih građevinskih radova.

Bivši predsjednik opštine Andrijevica Srđan Mašović prije dvije godine je izjavio da će Kuća voća biti ubrzo završena.

Kada su započeti radovi, iz lokalne uprave su saopštavali da se Kuća voća sastoji od dvije cjeline i to od edukativno-poslovnog prostora i onog u kom je predviđeno da se smjeste hladnjača i prerađivački kapaciteti.

– U okviru proizvodnog dijela objekta, uz instaliranje hladnjače, vršiće se prerada voća. To daje šansu za sigurniji otkup tržnih viškova i formiranje novih plantaža. Imaćemo, takođe, i edukativna i poslovna odjeljenja koja će, u cilju bolje proizvodnje, voćarima stajati na raspolaganju – isticali su tada iz lokalne uprave.

D.J.


Biće novih radnih mjesta
Iz lokalne uprave navode da je dobro što su nadležne državne institucije prepoznale prednosti Andrijevice kad je voćarska proizvodnja u pitanju i što će proizvodnja u budućoj Kući voća usloviti i otvaranje novih radnih mjesta.

– Andrijevica je sigurno vodeća opština u Crnoj Gori kada je jagodičasto voće u pitanju. O tome govori i podatak da lokalno stanovništo tokom ljetnjih mjeseci ubere rekordne količine borovnica. Andrijevica je poslednjih godina posebno prepoznata po uzgoju malina. Uz one stare, imamo i nove zasade jabuka, šljiva, krušaka, trešanja, oraha i drugog voća, što sve zajedno predstavlja izuzetan razvojni potencijal. To je prepoznalo i Ministarstvo poljoprivrede koje traži najbolji model za pokretanje proizvodnje u Kući voća, a samim tim i za otvaranje novih radnih mjesta, što je za Andrijevicu najvažnija stvar – naveli su iz lokalne uprave.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor