Srednjoškolcima predstavljene osnove fizike elementarnih čestica

Učenici drugog razreda srednjih škola u Crnoj Gori danas su, u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, prisustvovali masterclass-u “Kako mjerimo ono što ne možemo da vidimo”, saopšteno je iz Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja.

Ekspert u CERN-u, Stiven Goldfarb predstavio je učenicima neka od najosnovnijih pitanja sa kojima se suočava oblast fizike elementarnih čestica, kao i mogućnostima da se pronađu odgovori sa LHC-om i budućim sudaračima. Fokus predavanja bio je na otkriću Higsovog bozona iz 2012. godine, ali i teorijskim i eksperimentalnim naporima koji su doveli do graniozne prekretnice u fizici elementarnih čestica.

“Ovdje sam da predstavim i promovišem osnove fizike elementarnih čestica ali mislim da neću morati puno da radim jer se ovdje već događaju sjajne stvari. Vi već volite nauku”, poručio je Goldfarb srednjoškolcima.

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore, Biljana Šćepanović je u uvodnom obraćanju navela da je kreativnost mladih, kao i njihovi rezultati, bila inicijalna ideja da se to predavanje organizuje.

Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore
Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore

“Pokušaćemo da pokažemo da se sve ne završava na nauci i da naučnici imaju ostale hobije večerašnjim koncertom CERN-ovog muzičkog kluba Canettes Blues Band koji će nastupiti u Centru kulturnih zbivanja (CKZ) Ribnica u 19 sati”, rekla je Šćepanović.

Ona je izrazila zadovoljstvo brojem prisutnih učenika na masterclass-u, dodajući da to ide na ponos njihovih porodica, škola, njenog resora ali i cjelokupnog društva.

“Vaša ljubav prema fizici otvara vrata u mnoge profesije, ne isključivo u istraživanju, već u mnogo praktičnih disciplina. Drago mi je što su tu đaci, ne samo iz Podgorice, već iz ostalih srednjih škola Crne Gore”, kazala je Šćepanović.

Profesor fizike u podgoričkoj Gimnaziji Slobodan Škerović, Vladimir Popović je predstavio svoje iskustvo u CERN-ovom programu namijenjenom profesorima srednjih škola.

“Taj program mi je mnogo značio, jer sam prije svega upoznao mnogo profesora iz različitih zemalja. Naučio sam mnogo, ne samo o fizici elementarnih čestica već generalno o fizici, ali i koja su nam još znanja dostupna o akceleratorima, astronomiji, medicini”, kazao je Popović.

Njegov kolega iz Gimnazije Tanasije Pejatović u Pljevljima, Slobodan Mentović, naveo je da mu je drago što postoje događaji gdje se pokazuje značaj nauke i inovacija učenicima, koji odlučuju o svom profesionalnom životu.

Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore
Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore

“Drago mi je da postoji ovakvo predavanje i generalno program koji im pokazuje koliko je važno da se bave naukom”, naveo je Mentović.

Učenik Gimnazije Slobodan Škerović Ognjen Burić naveo je da je prisustvovao predavanju jer je veliki ljubitelj fizike i generalno nauke.

“Godinama pratim naučne i kulturne programe, a ove godine mi se baš sviđa program Dana nauke jer je ukombinovao inovativnu sferu uz nauku i zbog njegove raznolikosti”, kazao je Burić.

Učenik Gimnazije Tanasije Pejatović Luka Jelovac saopštio je da je prisustvovao predavanju jer je u posljednje vrijeme počeo pojačano da se interesuje za nauku.

“Mnogo mi je drago što imamo ovakve programe, kako bismo mogli da naučimo više o naukama koje ne možemo da nađemo u školi. Nadam se da će naredne godine još više učenika htjeti da prisustvuje ovakvom događaju”, rekao je Jelovac.

izvor: cdm

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor