Srbija dovodi komšije u nezavidan položaj

ilustracija

Srpska Vlada donijela je odluku o povećanju podsticajnih mjera za inostrane filmske producente koji snimaju na teritoriji države. Umjesto dosadašnjih 20 odsto, Srbija će od ove godine na svaki uloženi euro strancima vraćati 25 odsto. To će dovesti u nezavidan položaj ostale zemlje u susjedstvu, između ostalih i Crnu Goru kojaje tek u drugoj polovini prošle godine donijela zvaničnu odluku o podsticajima od 20 odsto.

Odluku o povećanju procenta podsticaja za Pobjedu je potvrdio i direktor Filmskog centra Srbije Boban Jevtić. On je podsjetio da je od 2016. godine, od kada Srbija primjenjuje podsticaje od 20 odsto, država zaradila više od 30 miliona eura od inostranih produkcija. Povoljni finansijski rezultati, kako je rekao, bili su dovoljan argument za Vladu da donese odluku o povećanju povraćaja uloženog novca.

Jevtić je kazao da će se prvi sljedeći inostrani projekat u Srbiji realizovati na osnovu najnovije uredbe Vlade.

“Filmski centar Srbije je u ovu proceduru bio uključen zajedno sa ministarstvima privrede, finansija, kulture, kao i Privrednom komorom. Zaključili smo da našu konkuretnost u regionu podiže povećanje tog procenta i predložili smo državnim organima da se to realizuje. To je odmah prihvaćeno”, kazao je Jevtić.

On očekuje da će zbog ove uredbe porasti interesovanje inostranih producenata za Srbiju.

“To jeste jedan dobar argument. Strane kompanije, kada prave svoje budžete za druge finansijere, taj procenat povraćaja uloženog novca navode kao nešto što već postoji u budžetu. Što je veći taj procenat, naravno da im je mnogo privlačnije da dođu i snimaju. U Mađarskoj je, recimo, procenat povraćaja 30 odsto, na Malti 27, u Sloveniji takođe 25 procenata”, kazao je Jevtić.

U poslu sa inostranim produkcijama Mađarska je već odavno lider u Evropi. U državnu kasu godišnje se slije oko 400 miliona eura. Od 2012. godine Hrvatska je od stranih produkcija inkasirala više od 70 miliona eura. Na hrvatskoj obali, recimo, interes je pronašla i produkcija planetarno popularne serije “Igre prijestola, što je ovu zemlju dodatno promovisalo i privuklo neke druge strane filmske kompanije.

Izvor: Cdm.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor