Sramno – Najzagađeniji grad u Crnoj Gori tri decenije od proglašenja ekološke države, bez ekološkog inspektora

Prošlo je tri decenije od kako je na svečanoj sjednici, koja je održana na Žabljaku Crna Gora proglašena za ekološku državu. Ta ironočna, makar za Pljevljake, ceremonija održana je na oko sedam kilometara od najzagađenineg grada u državi i jednog od najzagađenijih gradova u Evropi.

Od tada do danas u Pljevljima stvari, kada je u pitanju kvalitet vazduha, nisu pomjerene sa mrtve tačke, kada je odnos države u pitanju. Naprotiv.

Građani su optuženi da su najveći zagađivači, i pored činjenice da se iz grada odselilo, samo od kada smo ekološka država blizu 15.000 ljudi. U međuvremenu lokalna uprava isporučuje pelet građanima po subvecioniranim cijenama. Prema podacima lokalne uprave preko 1.000 domaćinstava grije se na pelet, tako da je broj ložišta na ugalj znatno smanjen. Tako da priča o malim ložistima sve manje pije vodu.

Mjerna stanica u Gagovića imanju skoro dvije godine ne radi. Tačnije ne detektuje u realnom vremenu broj pm10 i pm2,5 čestica u vazduhu. Obrazloženje Agencije za zaštitu životne sredine je da se radi o kvaru. Pa do sada su, da im je u interesu, mogli kupiti novu. Doduše vd direktor dr Milan Gazdić obećao je da će problem biti riješen, međutim do današnje proslave mrtvog slova na papiru ništa se nije desilo.

Priča o toplifikaciji grada postala je naučna fantastika i dio političkog izbornog folklora. Toplana u Skerlićevoj u dalje dimi kako dimi, samo što iz godine u godinu troši ugalj sve lošijeg kvaliteta.

Od mjernih stanica u blizini kopa Rudnika uglja i dimnjaku Termoelektrane Pljevlja, koji su u međuvremenu postali jedna kompanija, nema ništa. Mrtvo slovo na papiru.

Da ne pričamo o pomoću ribe, ubijanju Ćehotine, Vezišnice….

Doduše evropskim kreditom saniranje su deponije na Maljevcu i u Gradcu. Voda iz Paleškog potoka novim koritom biće prevedena do Birovičkog jezera, najavljeno je iz EPCG da će se vratiti život u Vezišnicu, da će i Ćehotina biti zaštićena, vraćena u staro korito, ali sve to zahvaljujući nedavnim promjenama na čelo EPCG I Rudnika uglja, gdje su čelna mjesta pripala Pljevljacima. Upravo oni su kroz opoziciono djelovanje godinama iz klupa lokalnog parlamenta pričali o zagađenju.

Crna Gora jeste magična država, jer samo ovdje možete da konkurišete za jedno radno mjesto, a da obavljate drugo.

Iako su prije sedam godina tokom građanske kampanje NVO „Da zaživi selo“ i NVO “ Grin houm“ prikupili oko 14.000 ptpisa u okviru građanske akcije Za zdravija Pljevlja, podstaknuti nezadovoljavajućim stanjem životne sredine u Pljevljima i motivisani zeljom da se aktivnije pristupi rešavanju ekoloških problema. Jednom inicijativom tražili postavljenje ekološkog inspektora sa sjedištem u Pljevljima, a drugom ispitivanje uzroka zagađenja vazduha u gradu i povećanog broja oboljelih Pljevljaka.

Prošle godine raspisan je konkurs za ekološkog inspektora, ali kasnije je postavljen na mjesto sanitarnog inspektora.

Da li je današnji skup ma Žabljaku pokazao da su poslanici neobavješteni ili nemaju namjeru da mijenjaju bila šta u Pljevljima, vidjećemo…..

Izvor: PvPortal
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor