Spremni za epidemiju malih boginja

Crna Gora je potpuno spremna za eventualnu epidemiju malih boginja, poručio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

 
„Crna Gora napravila akcioni plan“: Hrapović (Gov.me)

Hrapović je, na predstavljanju Izvještaja zdravstvenog potrošačkog indeksa, saopštio da su nadležni preduzeli sve potrebne mjere i aktivnosti koje se odnose na prevenciju i adekvatnu reakciju.

„Crna Gora je potpuno spremna za eventualnu epidemiju malih boginja. Prateći situaciju prošle godine u regionu, mi smo preduzeli sve mjere i aktivnosti koje jedan zdravstveni sistem može da preduzme u smislu prevencije i adekvatnog reagovanje, ako se desi epidemija malih boginja i u Crnoj Gori“, rekao je Hrapović.

Podsjećamo, juče je u Crnoj Gori potvrđen prvi slučaj morbila kod djevojčice stare godinu i tri mjeseca.

Hrapović je saopštio da je Crna Gora napravila akcioni plan, koji je dostavljen svim zdravstvenim ustanovama.

Pretpostavlja se da su svi rođeni do 1971. godine preležali male boginje: Miranović (Gov.me)

„Od momenta ulaska u zdravstvenu ustanovu nekog sa simptomima sličnim morbilama, izlacionim sobama, načinu liječenja, tretmanima, adekvatnoj terapiji“, rekao je Hrapović, koji je ponovo apelovao na roditelje da vakcinišu djecu, kako ne bi došli u situaciju da se zaraze i djeca i odrasli.

Na pitanje novinara pod kojim su rizikom odrasle osobe, Vesna Miranović iz Ministarstva zdravlja je pojasnila da se pretpostavlja da su svi oni rođeni do 1971. godine preležali male boginje.

„A to se kroz anketu može sa sigurnošću potvrditi. Za one rođene nakon 1971. godine postoji najvjerovatnije podatak da li su vakcinisani jednom dozom MMR vakcine. U posljednje vrijeme djeca se vakcinišu sa dvije doze. Sva godinšta od 1971. do 1993. godine predstavljaju jedan sporni momenat, dakle grupu pacijenata koji mogu biti zaraženi morbilama“, kazala je Miranović, uz napomeni da klinička slika nije tako izražena kao kod onih koji uopšte nijesu vakcinisani.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor