Spremila govor u slučaju III svjetskog rata

Govor koji je britanska kraljica Elizabeta II trebalo da održi u slučaju izbijanja Trećeg svjetskog rata, napisan je 1983. godine, a britanski Nacionalni arhiv objavio ga je 2013. godine.

 
Srećom nije bila u prilici da pročita govor – kraljica Elizabeta II (foto pixabay)

Govor koji, na svu sreću, nije morala da održi, počinje podsjećanjem na nedavno proslavljene božićne praznike i tugu koju je osjetila kada je objavljen Drugi svjetski rat.

„Nikada nijesam zaboravila tugu i ponos koje smo sestra i ja osjetile dok smo se 1939. gurale oko radija u dječijoj sobi i slušale očeve nadahnjujuće riječi tog sudbonosnog dana 1939. (početak Drugog svjetskog rata).

Nijednog trenutka nijesam mogla da zamislim da će ta sveta i užasna dužnost jednoga dana pripasti meni.

Ali, bez obzira na strahote koje nas čekaju, kvaliteti koji su nam pomogli da dva puta sačuvamo slobodu u ovom stoljeću, ponovo će biti naša snaga“ – piše u govoru.

Tehnologija opasnija od vojnika

„Moj suprug i ja dijelimo strepnju porodica širom zemlje za naše sinove i kćerke, supruge i braću koji su nas napustili da bi služili svojoj zemlji. Moj voljeni sin Endrju je u ovom trentuku na dužnosti sa svojom jedinicom i neprestano se molimo za njegovu i sigurnost svih vojnika“ – piše, između ostalog, u govoru.

Potom se ukazuje na to da veća opasnost prijeti od tehnologije, nego od vojnika i pilota.

„Svi znamo da su opasnosti s kojima se danas suočavamo veće nego ikada ranije u našoj dugogodišnjoj istoriji.

Neprijatelj nije vojnik s puškom, niti pilot koji nadlijeće naše gradove, već ubilačka snaga zloupotrijebljene tehnologije.

U kraljičinom govoru se ukazuje i na značaj porodice u teškim vremenima:

„Moja poruka je jednostavna. Pomozite onima koji sebi ne mogu da pomognu, pružite utjehu usamljenima i beskućnicima i neka vaša porodica bude uporište nadanja i života onih kojima je to potrebno. Dok se zajedno borimo protiv novog zla, pomolimo se za našu zemlju i ljude dobre volje ma gdje se nalazili. Bog vas blagoslovio“.

Izvor: RTCG

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor