Spoljnotrgovinska razmjena CG 2,76 milijarde eura: Najviše se izvozila struja, a uvozila auta i mašine

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za prvih osam mjeseci ove godine, prema preliminarnim podacima, iznosila je 2,76 milijardi eura, saopštila je Uprava za statistiku Crne Gore (Monstat). U odnosu na isti period prošle godine, kako su kazali, to je 48,2% više.

Izvezeno je robe u vrijednosti od 470,2 miliona eura, dok je uvoz bio vrijedan 2,29 milijardi eura.

„U odnosu na isti period prethodne godine izvoz je bio veći za 76,6%, a uvoz za 43,5%. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 20,5% i veća je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 16,7%“, navode iz Monstata.

Najviše se izvozila struja a uvozila vozila i električne mašine.

„U strukturi izvoza prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji (SMTK) najviše su zastupljena Mineralna goriva i maziva, u iznosu od 149,4 miliona eura (koje čine: Električna energija – 127,3 miliona eura i ostalo). U strukturi uvoza prema SMTK-u najviše su zastupljeni Mašine i transportni uređaji u iznosu od 446 miliona eura (koje čine: Drumska vozila – 134,2 miliona eura, Električne mašine, aparati i uređaji – 86,9 miliona eura i ostalo)“, precizirali su.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Švajcarska sa 102,3 miliona eura, Srbija 88,1 milion eura i Bosna i Hercegovina sa 64,5 miliona eura.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 391,9 miliona eura, Kina 204,7 miliona eura i Grčka 194,1 miliona eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA sporazuma i Evropskom unijom.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor