Specijalno državno tužilaštvo zatražilo skidanje imuniteta ministarki odbrane Olivere Injac

Specijalno državno tužilaštvo predalo je juče Skupštini Crne Gore zahtjev za skidanje imuniteta ministarki odbrane Oliveri Injac radi vođenja krivičnog postupka za zloupotrebu položaja, saznaje Pobjeda od više izvora iz parlamenta. Zahtjevom za skidanje imuniteta potvrđena je osnovanost krivičnih prijava koje je protiv ministarke odbrane Injac podnio nekadašnji direktor Direktorata za ljudske resurse Ministarstva odbrane Mihailo Volkov.

Prema informacijama Pobjede, Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet protiv ministarke Injac zbog dvije krivične prijave za nezakonito zapošljavanje i zloupotrebu položaja.

Nekadašnji direktor direktorata za ljudske resurse Mihailo Volkov podnio je 23. Marta krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu kojom terete ministraku odbrane za zloupotrebu položaja zbog nezakonitog zapošljavanja vojnog penzionera Miodraga Jokanovića i njegovog postavljanja u Obavještajno-bezbjednosni direktorat.

Nakon dvije krivične prijave SDT je formiralo predmet i u okviru istrage saslušalo ministarku Injac, Miodraga Jokanovića, kao i tri službenice Fonda za penzijsko invalidsko osiguranje

Prema nalazima iz prijave, osim rješenja o zapošljenju penzionisanog podoficira, ministarka Injac je istog dana, potpisala još rješenja kojima se Jokanoviću utvrđuje osnovna zarada, specijalni dodatak od 10 odsto, rješenje o uvećanju zarade za 30 odsto, ali mu se određuje i staž sa uvećanim trajanjem, takozvani beneficirani.

Ključna nezakonitost u pobrojanim upravnim aktima, prema mišljenju Volkova, je činjenica da je zastavnik Miodrag Jokanović penzioner od aprila 2019. godine i da je rješenjem Fonda PIO ostvario pravo na starosnu penziju.

Dvadesetak dana kasnije, 13. aprila, kako je pisala Pobjeda, Mihailo Volkov je Specijalnom državnom tužilaštvu još jednu krivičnu prijavu protiv ministarke odbrane Olivere Injac tereteći je za zloupotrebu položaja.

Prema navodima krivične prijave, ministarka Injac je tim prijedlozima ,,dovela u zabludu Vladu Crne Gore koja je u neznanju da je Veljko Mališić potpukovnik sa aktivnim postavljenjem u Vojsci Crne Gore“, donijela dva protivzakonita rješenja – za imenovanje Mališića na mjesto državnog sekretara, potom i imenovanje na mjesto v.d. direktora Direktorata za logistiku.

Prema Ustavu Crne Gore, član 130, propisano je da Savjet za odbranu i bezbjednost postavlja, unapređuje i razrješava oficire Vojske Crne Gore. Potpukovnik Mališić je aktivno vojno lice pa je time, kako cijeni Volkov, prekršeno slovo Ustava, ali i Zakon o državnim službenicima i namještenicima, kao i Zakon o javnoj upravi.

Pobjeda je već pisala o slučaju Mališić, da je kao aktivni oficir Vojske Crne Gore bio imenovan za državnog sekretara, bez prethodne odluke Savjeta za odbranu koji po Ustavu i Zakonu o vojsci jedini može da odlučuje o raspoređivanju oficira. Nakon pisanja našeg lista i pokušaja demantija iz Ministarstva odbrane, ipak je Mališić bio prinuđen da podnese ostavku, da bi ga ministarka Injac, opet bez odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost, predložila a Vlada imenovala – za prvog čovjeka Direktorata za logistiku.

Nakon dvije krivične prijave SDT je formiralo predmet i u okviru istrage saslušalo ministarku Injac, Miodraga Jokanovića, kao i tri službenice Fonda za penzijsko invalidsko osiguranje.

Osim toga, prema saznanju Pobjede, obavljeno je i finansijsko vještačenje isplata plata, troškova za službena putovanja I formiranje raznih komisija te naknade članovima komisija koje je formirala ministra Injac tokom deset mjeseci rada.

Zahtjevom za skidanje imuniteta potvrđena je osnovanost krivičnih prijava koje je protiv ministrake odbrane Injac podnio nekadašnji direktor direktorata za ljudske resurse Mihailo Volkov. D.ĐURANOVIĆ

Izvor: pobjeda.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor