Spajić skinuo oznaku tajnosti sa hedžinga

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić skinuo je oznaku tajnosti sa dokumentacije za hedžing aranžman za kredit za izgradnju dionice autoputa Smokovac-Mateševo i odobrio Akciji za socijalnu pravdu (ASP) kompletnu dokumentaciju u vezi ovog ugovornog aranžmana. To je saopštila Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu.

Time je, kako kaže Mrdović, ministar Spajić ispunio javno obećanje da će oznaku tajnosti skinuti kada njegov resor sa bankama uspije da prevaziđe ugovorna ograničenja.

Ona je kazala da pozdravlja takav proaktivni pristup ministra finansija, koji je, kako je ocijenila, u javnom interesu.

„Ovo posebno što je, nakon ranije objave dokumentacije o poslednjoj bond emisiji, kao i kontinuiranih informacija o potrošnji novca iz državne kase, uključujući objavu u čitljivom formatu, za manje od godinu dana u proaktivnosti objave podataka Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS) učinjeno više, nego za čitav period od proglašenja nezavisnosti. Sa takvom praksom je potrebno nastaviti“, smatra Mrdović.

Pojašnjaca da se hedžing aranžman tiče zaštite javnih finansija od valutnog rizika, jer je kredit za finansiranje autoputa Bar-Boljare, dionica Smokovac Mateševo, ugovoren u američkim dolarima.

„Spajić je ranije saopštio da je prilikom otplate prve rate kineskog kredita ušteđeno nepunih četiri miliona, te da bi na godišnjem nivou ušteda zbog ugovorenog hedžinga mogla biti oko osam miliona eura“, kazala je ona.

ASP će, kako je najavila, u narednim danima objaviti neke od podataka iz hedžing aranžmana, a nakon što analizira dobijene informacije.

„Na kraju, ASP ponavlja svoj više puta iznijeti stav da građani Crne Gore imaju potpuno pravo da znaju sve podatke o javnim finansijama, a naročito o kontroverznom projektu autoputa, koji je finansije zemlje duboko ‘gurnuo u minus’ i zadužio niz budućih generacija, iako je više nego upitna njegova ekonomska održivost i opravdanost“, rekla je Mrdović.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor