„Socijalni savjet je farsa“

Dugogodišnji sindikalac i sindikalni aktivista Veselin Vujanović, povodom nedavnog izglasavanja promjena Zakona o radu, smatra da je već dugo Socijalni savjet jedna farsa.

“Socijalni savjet je u svakoj demokratskoj državi najozbiljniji institut za stvaranje socijalne politike. Sada je ta procedura preskočena kao bezbroj puta do sada, praksa se nastavlja, što je krajnje nepoštovanje socijalnih partnera koji su legitimni i kredibilni. Reprezentativni sindikati SSCG i USSCG treba da reaguju i izjasne se šta će da preduzmu”, rekao je Vujanović za Pobjedu.

On ističe da je ovaj problem za analizu Skupštine, nekog skupštinskog odbora, socijalnog savjeta, brojnih organa, navodeći da ovakvo donošenje zakona ne priliči Crnoj Gori kao demokratskoj državi bez obzira da li nekom odgovara da ide u penziju ili ne.

“Reprezentativni sindikati treba da se više uvažavaju, a uvažavaće ih Vlada onoliko koliko to budu zasluživali. A kako stvari sada stoje jasno je svima koliko su sposobni da zaštite zaposlene. Dvije reprezentativne sindikalne centrale treba da nađu način kako da odgovore na ovaj haos, u protivnom neka se zapitaju da li treba ovakve da postoje”, kaže Vujanović.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor