Smijenjena Radmila Vojvodić

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore smijenio je danas rektorku Univerziteta CG Radmilu Vojvodić.

U ranijem saopštenju koje potpisuju predsjednik i potpredsjednik UO, Duško Bjelica i Miran Begić, navodi se da je sjednica UO zakazana u skladu sa procedurom propisanom članom 55 Statuta UCG.

Oni su podsjetili da procedura propisana tim članom podrazumijeva izjašnjenje rektorke, što je ona i uradila.
Navodi se da je istim članom Statuta propisano da se o inicijativi izjašnjava Senat Univerziteta, čija sjednica nije održana zbog nedostatka kvoruma.

„Imajući u vidu činjenicu da je sjednica Senata bila zakazana, i da su članovi tog organa imali mogućnost da pristupe sjednici i izjasne se o Inicijativi, što nijesu učinili, stekli su se uslovi da se zakaže sjednica UOUCG, koji će u punom kapacitetu donijeti odluku po predloženoj inicijativi“, kaže se u saopštenju.

Rektorka je ranije saopštila da dprema Statutu, Upravni odbor tek nakon dobijanja izjašnjenja Senata može odlučivati o statusu rektora.

„Upravni odbor jedino može samostalno odlučivati o razrješenju rektora, ukoliko rektor odbija, odnosno mimo takozvanog propisanog „razumnog roka“ ne zakaže sjednicu Senata. Budući da je sjednica Upravnog odbora zakazana za sjutra na kojoj je jedina tačka dnevnog reda razrješenje rektora jasno je da je bilo kakvo odlučivanje na njoj bez stava Senata nestatutarno i nezakonito“, poručili su ranije iz UCG.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor