Smetlište Mostina u Rožajama ugrožava rijeku Ibar

Na ovom smetlištu, koje je od centra grada udaljeno oko sedam kilometara i koje se nalazi u kanjonu Ibra, godišnje se odloži blizu 8.000 tona raznog otpada.

       Foto:Dan, Vera Ratković

Jedan od najvećih problema za opštinu Rožaje svakako je gradska deponija Mostina, koja godinama remeti život stanovništva okolnih sela. Prema procjenama stručnjaka na ovom smetlištu, koje je od centra grada udaljeno oko sedam kilometara i koje se nalazi u kanjonu Ibra, godišnje se odloži blizu 8.000 tona raznog otpada. Komunalno preduzeće, koje je zaduženo za održavanje deponije, redovno pali otpad usled čega dolazi do širenja dima koji nesnosno smrdi i koji „poklapa“ magistralu, čime se ugrožava sigurnost saobraćaja. Dim sa smetlišta se, naročito kada duvaju vjetrovi, širi i na brojna sela, a posebno MZ Bać i Njeguši, usled čega je stanovništvo, kao i žitelji Radetine, Biševa i Jablanice, više puta reagovalo iz straha od ugrožavanja zdravlja. Oni su pisali i peticije tražeći da se smetlište izmjesti ali sve je ostalo samo na papiru.Smetlištem je direktno ugrožena rijeka Ibar kojom velike količine otpada plove i završavaju u jezeru Gazivode.

Predsjednik Opštine Rahman Husović kaže da je odlaganje otpada problem ne samo Rožaja, već i svih drugih opština u Crnoj Gori.

Sredinom 2019. godine, Regionalna agencija za ekonomski razvoj Sandzaka (SEDA) inicirala je sastanak predstavnika opština Rožaje, Novi Pazar i Tutin u cilju rješavanja problema zagađenja jezera Gazivode. Međutim, nije iznađeno rješenje za deponiju Mostina jer bi, kako se smatra, njeno izmještanje izazvalo još veću ekološku katastrofu.

-Problem deponije Mostina nije samo rožajski već regionalni. Zato bi se odgovorni sa državnog nivoa morali pozabaviti ovim problemom, koji je izazov za cijelu zemlju, s obzirom na to da je prvi prizor turistima koji ulaze u Crnu Goru iz pravca Dračenovca – saopštile su tada pojedine NVO koje se bave zaštitom životne sredine.

-Priča o osnivanju regionalne deponije očigledno je bilo sve što se poradilo na rješavanju ovog velikog izazova. U našoj opštini smeće se sve više gomila i imammo ga svuda i na svakom mjestu. Nesavjesni građani bacaju namještaj, trinju, šut i svaki drugi otpad u putnim pojasevima, na obalama rijeka i potoka što je zaista krajnje neprimjereno. U Komunalnoj policiji kažu da redovno pišu kazne, ali ne možemo svakoga ni kazniti s obzirom na životni standard stanovništva – kaže Husović, ističući da su razmatrali pitanje izmještanja gradske deponije ali da rješenje nijesu iznašli.

Iako smo imali u vidu pojedine lokacije odustali smo od takvih rješenja jer stanovništvo ne želi da im se smeće odlaže u blizini kuća tako da i dalje razmišljamo o mjestu na kojem bi mogli da izmjestimo deponiju. Ranije se pričalo o formiranju reciklažnih centara ali se i ta priča, kao i priča o formiranju regionalne deponije za više opština na sjeveru, završila samo na razgovorima. Sve dok se ne iznađe zajedničko rješenje moraćemo da se borimo sa smećem na različite načine kako bi koliko, toliko očuvali životnu sredinu – ističe Husović.

Izvor:Dan

Autor teksta:Vera Ratković

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor