Slonovi se plaše pčela i naučnici žele to da iskoriste

Slon nikada ne zaboravlja ubod pčele. Njihove oči i osjetljivo meko tkivo u surlama posebno su osjetljivi na bolne ubode, pa naučnici vjeruju da su afrički slonovi s vremenom naučili da prepoznaju mirise koje pčele ispuštaju kada su uplašene i spremne za napad, prenosi Hina.

I sada smatraju da se taj strah od pčela može iskoristiti kako bi se tim veličanstvenim životinjama pomoglo da izbjegnu sukob s ljudima.

U tromjesečnom testu u južnoafričkom nacionalnom parku Krugeru, naučnici su objesili čarape napunjene pčelinjim feromonima, hemijskim faktorom koji pčele ispuštaju kada osjete da postoji prijetnja košnici.

Čarapama se približilo 29 slonova, a njih 25 pritom je pokazalo tipične znake uznemirenosti i nesigurnosti, te se mirno udaljilo, piše časopis Current Biology.

Kada su objesili čarape bez mirisa, slonovi se nisu udaljavali od njih.

Naprotiv, bili su znatiželjni i čak su se s njima poigrali.

Naučnici su time potvrdili ono što neki poljoprivrednici u Africi već znaju, pa postavljaju košnice na ograde svojih imanja kako bi usjeve zaštitili od slonova.

Čarape s pčelinjim mirisom mnogo su jeftinija varijanta.

“Nadamo se da će naš rad pomoći u razvoju dodatnih opcija za održivo, pasivno smanjenje rizika konfrontacije slonova i ljudi”, kazao je glavni autor studije Mark Rajt, profesor entomologije s havajskog univerziteta Manoa.

Izvor: Cdm.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor