Sljedeće nedjelje o demarkaciji

Skupština Kosova trebalo bi da naredne nedjelje razmatra zakon o ratifikaciji Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, čemu će prethoditi još jedna rasprava u skupštinskoj komisiji za spoljne poslove.

Potpredsjednica komisijej Time Kadrijaj iz Alijanse za budućnost Kosova je za Radio Kosova izjavila da će članovi komisije u ponedjeljak još jednom razmatrati Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom i bez obzira na njihov stav proslijediti ga parlamentu.

Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom je već dvije i po godine predmet sporenja, jer njegovi protivnici tvrde da Kosovo time gubi više od 8.000 hektara teritorije.

„Sa ili bez odobrenja komisije, ovo pitanje se mora procesuirati dalje. Ukoliko dobije dovoljan broj glasova, ovo pitanje će biti proslijeđeno na dalje glasanje. Međutim, ukoliko bude više glasova protiv, mi ćemo ipak proslijediti predlog da se glasa protiv. Bilo kako bilo, sa ili bez odobrenja komisije, to se mora proslijediti dalje“, kaže Kadrijaj.

Ona je navela da su poslanici Alijanse za budućnost Kosova protiv ovog dogovora i da se taj stav neće promijeniti ni na narednoj sjednici.

Poznavaoci političkih prilika upozoravaju na dalju izolaciju kosovskih građana, ukoliko Skupština ovog mjeseca ne usvoji sporazum o demarkaciji.

Zamjenik premijera Kosova i ministar za dijasporu, Dardan Gaši ocijenio je da je sporazum o demarkaciji već postao jabuka razdora između Kosova i međunarodne zajednice.

Iz tog razloga u autorskom tekstu se zalaže za referendum kako bi se riješilo pitanje demarkacije.

„Nesposobnost da se riješi pitanje granice sa Crnom Gorom dovela je do tužnih trenutaka u Skupštini i na ulicama glavnog grada, hapšenja i kažnjavanja poslanika, kolapsa vlade zajedno sa predstavnicima naroda i izbora nove Skupštine i Vlade. Ali, opet, demarkacija čvrsto stoji kao jabuka razdora između nas ovde, na Kosovu, i naših prijatelja – u EU i SAD. Ko bi trebalo da odgovori na ovo pitanje kada predstavnici građana nijesu sposobni, ili ne žele da daju odgovor? Narod – suveren – referendumom“, napisao je Gaši u tekstu.

Prema njemu Skupština Kosova, na osnovu Ustava, ima pravo da raspiše referendum.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor