Skrenuli pažnju na značaj voda

Povodom međunarodnog dana voda, učenici Osnovne škole „Nedakuse” i „Vladislav Sl. Ribnikar” iz Rasova, u organizaciji NVO „Euromost” posjetili su kompaniju „Franca”. Oni su tom prilikom obišli kolektor ove kompanije, gdje su se upoznali sa načinom prečišćavanja otpadnih voda. Predstavnici ove kompanije su odgovarali na sva pitanja učenika, koji su poslali poruke o značaju očuvanja svih voda.


Predstavnik kompanije „Franca” doktor veterine Bekim Hadžalić zahvalio je školama na interesovanju i posjeti kompaniji. On je učenicima objasnio čitav proces, kako ova kompanija prikuplja otpadne vode i na koji način ih preko svoga kolektora prečišćava.
Profesorica biologije Hadija Mulić se zahvalila kompaniji „Franca” i NVO „Euromost” koji su organizovali posjetu, ističući da su se učenici upoznali sa načinom prečišćavanja otpadnih voda.


Ovim smo htjeli postići podizanje svijesti kod djece o zaštiti životne sredine, a time upoznati i sa načinom kako se štiti jedno veliko bogatstvo, a to su naše rijeke. Djeca su se upoznala i sa načinom kako spriječiti zagađivanje i nastajanje otpadnih voda, kao i njihovo odlivanje u naše rijeke – kazala je profesorica.
Katarina Rakonjac, učenica škole „Nedakuse” kazala je da je jako značajno sačuvati rijeku Lim i da su se okupili da podignu svijest o tome koliko je bitno da imamo čiste rijeke u našem gradu, a Šejla Smakić učenica škole iz Rasova je ukazala na sve štetne posljedice zagađivanja voda, na koji način dolazi do zagađivanja i gdje dolazi do pomora ribe.
Ove dvije škole su se na ovaj način pridružile akciji koju je pokrenula NVO Euromost” pod nazivom „Uključi se u čišćenje obala Lima” gdje je bilo planirano i da zasade čemprese na mjestu gdje je lokalna uprava kroz angažovanje Komunalnog Lim, uredila dio obale.

Planirano je da na tom mjestu bude postavljeno pet klupa koje je zajedno sa čempresima obezbijedila kompanija „Franca”, kazala je Azra Džogović koordinator za zaštitu životne sredine u NVO „Euromost”, dodajući da su ove aktivnosti zbog vremenskih neprilika odložene.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor