Škola sa 800 učenika od 16. marta bez grijanja

Roditelji čija djeca pohađaju OŠ ,,Marko Miljanov“ negoduju jer se nastava odvija u hladnim učionicama

Predstavnici Opštine u posjeti OŠ „Marko Miljanov”

BIJELO POLjE– Više roditelja čija djeca pohađaju nastavu u najvećoj bjelopoljskoj gradskoj Osnovnoj školi „Marko Miljanov”, tvrde da već nekoliko dana nema grijanja u toj vaspitno – obrazovnoj ustanovi i da djeca nastavu prate u jaknama jer je u učionicam jako hladno, te da se to loše odražava na njihovo zdravlje.

– Ovo je već postala ustaljena tradicija i prošlog i ovog ministarstva. Uvijek je OŠ „Marko Miljanov” u problemima kad je u pitanju grijanje. To traje više od decenije. Govorili su da je loša stolarija i neki drugi razlozi, kao što je veliki broj staklenih površina, koji inače nijesu prilagodljivi našim uslovima, kad je temperatura u pitanju, s obzirom da je više mjeseci zima. Škola, kako se poodavno tvrdilo, koja je bila donacija međunarodnih institucija, a slična je izgrađena u Podgorici i na Primorju, nije mogla izdržati nalet hladnih dana–kažu roditelji.

Dodaju da je proteklih godina, nakon čestih problema sa zagrijavanjem, odnosno hladnim učionicama i nedostatkom lož ulja, često dolazilo do prekida nastave.

– Mi smo od škole dobili informaciju da su se obraćali ministarstvu prosvjete i da je saopšteno da potrebnog goriva za grijanje nema. Zahvaljujući dobroj saradnji sa lokalnom samoupravom evo izašli su nam danas u susret i uvjerili se u kakvim uslovima se odvija nastava – kazala je Snežana Nedović, predsjednica Savjeta roditelja.

Direktorica OŠ „Marko Miljanov” Jasmina Kalić, potvrđuje da postoji problem i da lož ulja nemaju već danima.
– Grijanja nema još od 16. marta, a nastavu pohađa 800 učenika u dvije smjene. U nekim od učionica imamo kvarcne peći ili grijalice, ali to je nedovoljno da učenici prate nastavu na normalnom nivou. Zato smo se nekoliko puta obraćali resornom ministarstvu zahtijevajući da nam pošalju preostali kontigent lož ulja koji nijesmo dobili, što bi nam bilo dovoljno da se u ovim hladnim danima nastava odvija u povoljnijim uslovima– ističe Kalić, dodajući da su od Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta dobili odgovor da sve treba da se uradi preko Ministarstva finansija i socijalnog staranja, te da se očekuje ljepše vrijeme pa neće biti više potrebe za dodatnim grijanjem.
– Iako se u nekim medijima pojavila vijest da u našoj školi ima tridesetak odsto bolesnih učenika, to nije tačno. Nastavu, izuzev nekoliko njih koji imaju zdravstvenih problema, svi pohađaju– tvrdi direktorica Kalić.
M.N.


Smolović: Opština će obezbijediti sredstva
Na inicijativu Savjeta roditelja predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović i potpredsjednik opštine Nermin Bećirović posjetili su juče ovu obrazovnu ustanovu kako bi se uvjerili u kakvim uslovima rade djeca i nastavnici. Smolović je nakon sastanka kazao da će Opština obezbijediti potrebna sredstva za grijanje, ne samo za ovu školu, već za sve škole u Bijelom Polju, iako je to primarna nadležnost resornog ministarstva.
– Moramo obezbijediti djeci elementarne uslove za pohađanje nastave. Čuo sam da još nekoliko škola iz Bijelog Polja ima sličnih problema sa grijanjem, pa ih pozivam da se najprije obrate matičnom ministarstvu, a da ukoliko ne dobiju pozitivan odgovor, zahtjev pošalju Opštini na koji ćemo mi reagovati interventno kao danas, u vezi sa zahtjevom Savjeta roditelja OŠ „Marko Miljanov” – kazao je Smolović.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor