Sjever i jug zajedno u akciji

Na Limu je katastrofalno, ali ni na Primorju nije mnogo bolje, čulo se od volontera iz Bijelog Polja koji su, povodom Dana planete zemlje, učestvovali u akciji čišćenja obale u Risnu.

                                    Dan planete zemlje obilježen je ekološkim akcijama, a JP Morsko dobro je, u saradnji sa NVO „Naša akcija”, sprovelo akciju čišćenja čitave risanske obale, u koju se uključilo više od pedeset volontera, zatim učenika Osnovne škole,,Veljko Drobnjaković‘‘, predstavnika Kulturnog centra „Nikola Đurković”, Planinarskog kluba „Vjeverica”, Triatlon kluba „Kotor”, Fondacije Kotorskog festivala-kaže volonterka Almedina Zeković, programski menadžer u NVO,,Euromost‘‘, koja je zajedno sa 20-ak Bjelopoljaca bila aktivan učesnik ove akcije.
Ovakve akcije su veoma značajne, jer okupljaju mlade sa raznih strana čiji je cilj isti – čista okolina i podizanje svijesti o ekologiji.
-Sa Patricijom Pobrić iz NVO „Naša akcija” imali smo dosta zajedničkih akcija, od kojih su neke bile i u Bijelom Polju. Srećni smo što smo u Kotoru lijepo dočekani. Akcija je uspjela, a učestvovao je popriličan broj volontera. – kazala je Zekovićeva.
Ona ističe značaj osnivanja udruženja mladih,,Euromost“ i očekuje nastavak sličnih akcija u budućnosti.


Ovo je i dobar primjer kako treba organizacije da sarađuju, da uključuju mlade i da ih povezuju od sjevera do juga. Lijep je osjećaj kada ih sve zajedno vidite kako se druže, kaa se vidi da nema razlika među njima… Naša organizacija im je već uputila poziv da budu naši gosti početkom juna, povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, kada planiramo da organizujemo zajednički kamp na ušću Bistrice u Lim, u mjestu Voljavac, gdje bi nam se pridružili i splavari iz čitavog regiona, koji će tog dana Limom pristići iz Berana u sklopu,,Limske regate‘‘, koja je planirana početkom juna, ističe Zekovićeva.
Ona se nada da će budućnost planete biti bolja i ljepša, a u svemu se najveći doprinos očekuje od mladih generacija.
Uzdamo se u njih i u podizanje sveopšte svijesti o značaju čuvanja okoline. Smeće ne treba bacati okolo. More je zaista divno, ali smeće kvari sliku- dodaje Zekovićeva.
Ističe kako je najčešći otpad koji opterećuje životnu sredinu plastika, ali da ne zaostaju ni papir i metalni otpad.
Ovakvo stanje koje zatičemo na terenu loš je primjer omladini. Da bi stanje bilo bolje, pored svih akcija čišćenja, neophodna je pomoć Komunalne policije. Tu su i tribine na kojim podižemo svijest građana o ekologiji. Da bi bilo bolje, svi treba da se potrude. Značajna pažnja posvećuje se u školama, a u ekološkim akcijama najangažovaniji su profesori biologije sa svojim sekcijama-kazala je Zekovićeva.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor