Sinoć je u Centru za kulturu u Bijelom Polju, u organizaciji ,,Bošnjaćkog omladinskog kluba“ održana kulturna manifestacija pod nazivom,,Kultura nas spaja“

Sinoć je u Centru za kulturu u Bijelom Polju, u organizaciji ,,Bošnjaćkog omladinskog kluba“ održana kulturna manifestacija pod nazivom,,Kultura nas spaja“, na kojoj je svečano otvorena izložba arapske kaligrafije kaligrafkinje iz Novog Pazara Selme Mekić uz tradicionalnu izvornu muziku sevdelinke Nine Strugar koja pjeva izvornu balkansku muziku u pratnji Dženana Drekovića gitariste bjelopoljskog čuvenog rock benda Crna Dama. Nakon toga pjesnikinje Šejle Hoti recitacijama stihova Maka Dizdara i Avda Međedovića i predavanju voditelja međunarodne Škole Filozofije“Nova Akropola“, koji je govorio o značaju kulture i vrijednostima koje spajaju ljude.

       Manifestaciju je otvorio Denis Mekić, predsjednik Bošnjačkog omladinskog kluba, je kazao, da je udruženje osnovano sa ciljem okupljanja mladih oko plemenitih i lijepih ideja, kulturnog i humanitarnog karaktera i volonterizma, gdje žele kroz one lijepe specifičnosti bošnjačke kulture od muzike, umjetnosti, folklora prezentovati i baštinu bošnjačke kulturne vrijednosti u interakciji sa drugim kulturama i narodima u Crnoj Gori. Prvenstveno mlade poziva da pokrenu inicijativu za nove bolje odnose među svim našim narodima u multikulturalnoj Crnoj Gori. Mekić je pozvao sve građane Crne Gore posebno mlade ljude da zajednički podstiču jedne druge i doprinose boljim odnosima među našim narodima, kulturama i tradicijama, vrijednosti zajedništva, čovjekoljublja, plemenitosti, tolerancije, različitosti, miroljubivog suživota i interekacije kultura u CG. Glavana poruka ove večeri, rekao je Mekić, da je u različitosti bogatstvo i da nas kultura spaja.

       Kaligrafkinja Selma Mekić, je kazala, da arapska kaligrafija u Islamu zauzima posebno mjesto, tako da ne postoji ni jedna džamija i mesdžid, a da nema neki kaligrafski natpisi ili riječ. Ona je dodala, da je kaligrafiom moguće ispisivati Kuranske ajete, zatim hadise, kao i božja svojstva kojih ima 99. Kaligrafiom su se ispisivala mnoga dokumenta vjekovima nazad i da bi se bavili kaligrafiom važno je da volite svaki harf, odnosno, svako arapsko slovo.

        Milošević, koji vodi medjunarodnu organizaciju Škola filozofije, je govorio o filozofiji i kulturi. On je kazao, da kultura nije nešto sa čime se rađamo, već nešto što učimo. Da kultura nije samo umjetnost, ona je i religija, kultura je i humani društveni odnos, kultura je ukupno ljudsko kreativno izražavanje, koja nam omogućava da budemo bolji ljudi i koja nam omogućava ljudsko dostojanstvo.

       Nina Strugar je govorila o svom iskustvu mosta između Crnogorske I Turske kulture, tradicionalnih, izvornih, naših pjesama koje su prevedene na turski jezik. I govorili o tome da je i muzika most između kultura. Ono što nas spaja.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor