Sinergijom do boljeg ambijenta za poslovanje i investicije

Zadatak poslovnih asocijacija je da daju jedinstven doprinos u pružanju adekvatne pomoći u procesu sprovođenja reformi, obezbjeđujući najbolje poslovne prakse, kako bi Crna Gora što prije pristupila Evropskoj uniji, smatra predsjednik Američke privredne komore u Crnoj Gori, Nikola Tripković.

On je kazao da ostvarivanje boljeg poslovnog ambijenta u cilju privlačenja novih investitora, ali i olakšanja poslovanja za kompanije koje su već prisutne na tržištu, predstavlja zajednički put poslovnih asocijacija i u tom kontekstu prostor za saradnju i stvaranje sinergetskog efekta je zaista veliki.

“Američka privredna komora u Crnoj Gori nedavno je na tradicionalnom događaju Otvoreno sa premijerom predstavila novi Izvještaj o poslovnom ambijentu od 2019. do prošle godine. Pad ocjene ukupnog biznis ambijenta na 5,8, što je niže u odnosu na prošli izvještaj, kada je iznosila 6,29, kompanije članice su dominatno pripisale ekonomskoj šteti koju je pandemija nanijela privrednicima”, rekao je Tripković za Glasnik Privredne komore (PKCG).

On je ocijenio da su poslovne aktivnosti kompanija članica bile značajno pogođene pandemijom, poput smanjenja službenih putovanja, poslovnih događaja, značajnom reorganizacijom rada i odsustva zaposlenih, kao i uvođenjem instituta rada od kuće.

“Prethodno u kombinaciji sa otežanim funkcionisanjem lanaca snabdijevanja, je u velikoj mjeri smanjilo produktivnost i efikasnost kompanija, što je u krajnjem rezultiralo i gubitkom klijenata kako je prijavilo gotovo 40 odsto ispitanih članica. Takođe, najviše briga za naše kompanije članice izaziva nepredvidljivost na tržištu, istaklo je čak 84 odsto njih, a jasno je da je nepredvidivost značajno pojačana pandemijom covid-19”, precizirao je Tripković.

Takođe, oko 80 odsto je ukazalo da su glavni rizici za poslovanje u narednom periodu upravo pad ekonomije, kao i zdravstvena kriza.

“Međutim, optimizam naših članica postoji, što nas raduje. Naime, za predstojeći petogodišnji period veoma optimističnu procjenu dalo je 23 odsto kompanija članica Američke privredne komore, a donekle optimističnu 59 odsto”, dodao je Tripković.

On je, komentarišući saradnju AmCham-a i PKCG, kazao da je ostvarivanje boljeg poslovnog ambijenta u cilju privlačenja novih investitora, ali i olakšanja poslovanja za kompanije koje su već prisutne na tržištu, zajednički put poslovnih asocijacija i u tom kontekstu prostor za saradnju i stvaranje sinergetskog efekta je zaista veliki.

“Dobar primjer zajedničkog djelovanja datira iz kraja 2019. godine, kada je došlo do okupljanja poslovnih asocijacija oko zajedničke inicijative za formiranje Savjeta za digitalnu transformaciju, pri Vladi. Tom prilikom smo svi zajedno prepoznali prioritete djelovanja u cilju stvaranja digitalno transformisane Crne Gore i njene ekonomije, te svoje aktivnosti stoga i dalje treba da usmjeravamo upravo u tom pravcu”, rekao je Tripković.

On je, povodom 93 godine rada PKCG, kazao da AmCham Montenegro veliku snagu crpi iz know-how poslovne mreže AmChams in Europe, čiji su dio, a koja djeluje u 43 zemlje širom Evrope, te zastupa interese više od 17 hilljada renomiranih američkih i evropskih kompanija.

“Imajući to u vidu, svjesni smo značaja međunarodnog umrežavanja i saradnje, te je naša preporuka da i vi, takođe kao dio renomiranih međunarodnih udruženja i asocijacija, nastojite da što više iskoristite pomenutu pripadnost za obezbjeđivanje najboljih praksi i znanja” zaključio je Tripković.

Izvor: FOS Media

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor