Sindikat odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG) pozvao je građane na protestni marš u subotu

Sindikat odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG) pozvao je građane na protestni marš u subotu da, kako su saopštili, podrže njihove napore da se vojnici koji su protjerani iz Vojske Crne Gore vrate u službu.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, protestni marš „Za istinu, pravdu i dostojanstvo“ počinje u subotu u deset sati na podgoričkom Trgu nezavisnosti.

SOVCG traži da se vojnici kojima se prekida profesionalna vojna služba, pod sumnjivim okolnostima, odmah i bezuslovno vrate u službu, dok nadležni organi jasno ne utvrde razloge i motive njihovog otpuštanja.

„Insistiramo da se ovim povodom hitno zakaže i održi sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost i da se o zaključcima sa te sjednice obavijesti crnogorska javnost“, navodi se u zahtjevima SOVCG.

Sindikat insistira i da Vrhovni i Specijalni državni tužilac hitno preduzmu zakonom propisane mjere i radnje iz svoje nadležnosti kada je, kako navode, u pitanju gruba i drastična zloupotreba službenog položaja motivisana očiglednom diskriminacijom.

„Tražimo i da se hitno i neodložno uspostavi socijalni dijalog na nivou Ministarstva odbrane, kao vrijednost i osnovni preduslov za rješavanje pitanja i problema iz oblasti rada i radnih odnosa“, navodi se u zahtjevima SOVCG.

Predsjednik Sindikata Nenad Čobeljić je kazao da je marš jedan u nizu događaja i mjera preduzetih u cilju zaštite vojnika koji su „nezakonito, brutalno i na samovoljan način“ otpušteni iz vojske, prenosi portal Vijesti.

Protestni marš je, prema riječima Čobeljića, mjera koju su u Sindikatu odlučili da preduzmu, pošto njihova ranija obraćanja Ministarstvu odbrane, Savjetu za odbranu i bezbjednost i drugim nadležnim instituciama nisu dali rezultate.

„Marš je iznuđen odbijanjem ministra odbrane (Predraga Boškovića) da se uspostavi dijalog, da dođemo do rješenja i sagledamo razloge i motive otpuštanja velikog broja vojnika i izbjegavanja ocjene pretpostavljenih komandanata, uključujući i načelnike Generalštaba“, rekao je Čobeljić.

On je kazao da nadležni državni organi, prije svega Vrhovni državni tužilac, Savjet za odbranu i bezbjednost i skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu, nisu preduzeli adekvatne mjereza utvrđivanje činjenica u slučaju otpuštanja vojnika.

„Ovdje smo zbog toga. Da smo to uspjeli da završimo unutar institucija sistema, do marša ne bi došlo“, poručio je Čobeljić.

Postupanjem ministra, kako su kazali iz SOVCG, najdrastičnije su pogažena prava i egzistencija otpuštenih vojnika i njihovih porodica.

Na taj način je, smatraju u Sindikatu, upućena direktna poruka svim ostalim pripadnicima Vojske da u bilo kom trenutku mogu biti otpušteni iz službe bez obrazloženja i bez obzira na činjenicu da su svoje obaveze predano i profesionalno izvršavali.

Čobeljić navodi da je načinom na koji su vojnici otpušteni u pitanje dovedeno i povjerenje na relaciji vojnik-starješina.

„Degradira se autoritet komandnog kadra, jer oficiri nisu u stanju da objasne razloge ministrove samovolje potčinjenima, niti sebi samima“, kazao je on.

Ministar odbrane ranije je donio odluku o otpuštanju 31, te naknadno još jednog vojnika, a sada se, kako je rekao predsjednik Sindikata, pominje cifra od 22 otpuštena vojnika.

Njihovi ugovori, iako su njihove starješine predložile da budu produženi, prestaju da važe na dan održavanja protesta.

Komentarišući nestalnost podataka o broju otpuštenih vojnika, Čobeljić je kazao da je to jedan od pokazatelja da ministar odbrane primjenjuje samo njemu znane mjere u donošenju odluka.

Iz Sindikata su kazali i da je u međuvremenu raspisan javni oglas za prijem u službu novih 50 nedostajućih vojnika, tako da, kako dodaju, nema mjesta navodima ministra da su vojnici koji su otpušteni višak.

Na pitanje da prokomentariše moguće motive Boškovića za otpuštanja, Čobeljić je kazao da bi pretpostavke trebalo da eliminišu nadležne institucije. „U pitanju je svakako diskriminacija tih vojnika po nekom osnovu. Većina njih su članovi Sindikata, motivi su možda političke ili nacionalne prirode“.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor