Simpson prvi ambasador Hercegnovskog strip festivala

Jedan od trenutno najpoznatijih svjetskih strip autora, irski umjetnik i tvorac vizuelnog stila najpopularnije TV serije na svijetu, Igra prijestola, Vilijam Simpson, od danas je i zvanično prvi ambasador Hercegnovskog strip festivala u svijetu.

(Foto: HFS)

„Udurženje ljubitelja stripa HSF, zbog ogromnog doprinosa popularizaciji naše manifestacije u svijetu i nesebičnog doprinosa napretku festivala, jednoglasnom odlukom Skupštine udruženja donijelo je odluku da se uvede ova titula i da se ponudi Vilu da on bude prvi titular. Sa neizmjernim zadovoljstvom i ponosom konstatujemo da je poznati umjetnik odmah i sa oduševljenjem prihvatio da bude naš ambasador u svijetu uz konstataciju da ćemo ga razmaziti količinom časti koju mu ukazujemo“, objavili su iz HSF-a na koktelu, povodom proglašenja Vilijama Simpsona za prvog ambasadora HSF-a.

Zbog rada na devetoj sezoni seriji „Igra prijestola“ Simpson nije bio u mogućnosti da prisustvuje proglašenju, pa će ambasadorsku povelju primiti na otvaranju ovogodišnjeg, dvanesetog izdanja Hercegnovskog strip festivala koji je na programu od 7. do 12. septembra.

Simpson se tako priključuje listi specijalnih, ranije najavljenih gostiju. Naime, dolazak su potvrdili Fernando Dagnino, Juanan Ramirez, Giada Perissinotto,  Chris Thompson, Walter Venturi, Joevito Nuccio, Dan Verlinden, Mirko Čolak, Davide de Cubelis, Alessandro Patrovicchio, Lorenzo Pastrovicchio, Jovan Ukropina, Robert Solanović, William Simpson…

Pored 14 specijalnih gostiju, na ovogodišnji HSF iz regiona stižu u Herceg Novi Milorad Vicanović Maza, Fran Strukan, Valentina Briški, Vladimir Laci Krstić, Iztok Sitar, Tihomir Tico Tikulin, Filip Andronik, Enis Čišić, Aleksa Gajić, Stevan Subić, Luka Cakić, Vladimir Vešović, Bora Grbić, Dragana Kuprešanin, Milica Mastelica, Rajko Čučak, Stefan Katanić.

Ovogodišnji HSF počinje 7. septembra svečanim otvaranjem na Trgu Belavista u starom gradu, nakon čega slijedi obilazak izložbi u galerijama Sue Ryder i Josip Bepo Benković, da bi se sektakluarno otvaranje zaokružilo na tvrđavi Forte Mare koncertom poznatog bokeljskog hip-hop benda Who See. Tokom šest dana festivala posjetioci će imati priliku da gledaju uživo crtanje svjetskih majstora stripa, da dobiju i svoj primjerak crteža sa posvetom, ali i da prisustvuju strip radionicima, berzi stripa, školi crtanja, promocijama najnovijih izdanja, predavanjima, predstavljanjima gostojućih festivala.

Takođe ove godine se nastavlja saradnja sa osnonvim školama, praksa započeta na prethodnom izdanju HSF-a u okviru koje će gostojući umjetnici-pedagozi održati po čas crtanja u hercegnovskim obrazovnim ustanovama. Radovi koji budu nastali tokom tih časova biće potom izloženi u bašti Gradskog muzeja Mirko Komnenović. Bogati program podrazumijeva i već čuvene HSF žurke, te krstarenje zalivom i posjetu Luštici. Dvanaesto izdanje HSF-a se završava 12. septembra koncertom jednog od trenutno najpopularnijih regionalnih bendova, beogradskog noise-pop sastava Artan Lili koji će nastupiti na Peoples Beach baru. Svi programi na HSF-u su besplatni za posjetioce, pa i ulazi na koncerte Who see i Artan Lili.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor