Sezona bi trebalo da ojača ekonomiju

Najnoviji podaci o dolasku turista tokom ljetnje sezone, koji su iznad očekivanja, trebalo bi dodatno da ojačaju crnogorsku ekonomiju, ocijenio je prvi potpredsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Jurgen Rigterink i dodao da negativni rizici još postoje.

Od naše prethodne prognoze u septembru prošle godine, došlo je do jednog važnog razvoja događaja: značajnog popuštanja crnogorske granične politike. Očekujemo da će ovo povećati broj dolazaka i time ojačati turistički sektor, ključan za crnogorsku ekonomiju“, rekao je Rigterink agenciji Mina-buiness.

On je kazao da su najnoviji podaci o dolasku turista tokom ljetnje sezone iznad očekivanja, što bi trebalo dodatno da ojača sektor i ukupnu ekonomiju.

„Štoviše, u međuvremenu smo saznali koliko se bruto domaći proizvod (BDP) oštro smanjio prošle godine. To znači da je prošlogodišnja osnova bila vrlo niska što omogućava veći od očekivanog skok ekonomskog rasta ove godine“, rekao je Rigterink.

Prema posljednjoj prognozi, EBRD predviđa rast crnogorske ekonomije od 8,5 odsto u ovoj godini.

Javni dug dostigao je, kako je podsjetio, rekordno visok nivo, premašivši 100 odsto BDP-a na kraju prošle godine. Vlasti bi trebalo da nastave rad na jačanju fiskalne konsolidacije.

“Koronakriza je istakla potrebu da Crna Gora diverzifikuje svoju ekonomiju. S jedne strane, važan turistički sektor, koji čini skoro 25 odsto BDP-a, mora se diverzifikovati izvan sadašnjeg modela „sunce, pijesak i more“, koji privlači većinu turista u ljetnjim mjesecima”, naveo je Rigterink.

On je kazao da se vidi potencijal u razvoju alternativnih vrsta turizma u zemlji, poput seoskog u planinskim područjima na sjeveru, ili zdravstvenog i kongresnog. Takođe postoji potreba za diverzifikacijom, ne samo geografski, već i sektorski.

“Obnovljiva energija mi prva pada na pamet, s obzirom na obilno sunce i vjetar u određenim regionima i interesovanje stranih investitora”, dodao je Rigterink.

On je, govoreći o uticaju EBRD investicija na ekonomiju, a posebno na evropske zemlje u razvoju, kazao da grade održiviju, otporniju, pravičniju i inkluzivniju globalnu ekonomiju ulaganjem u nekoliko ključnih prioriteta.

Jačanje konkurentnosti i za investicije i za angažovanje na politikama, je, kako je naveo, drugi ključni prioritet. EBRD pomaže kompanijama da podignu poslovne standarde u skladu sa EU u smislu digitalizacije, ekoloških performansi i socijalne inkluzivnosti.

Prema njegovim riječima, povezivanje i održiva infrastruktura ostaju još jedan ključni izazov i predstavljaju važan faktor rasta, koji donosi jasne koristi za ekonomije i građane.

„U Crnoj Gori, na primjer, podržavamo Elektroprivredu (EPCG), glavnog snabdjevača električnom energijom u zemlji, kako bismo osigurali stabilnost i otpornost snabdijevanja zemlje energijom, istovremeno štiteći postignuća crnogorskog energetskog sektora u svom ambicioznom planu čistog rasta i dekarbonizacije“, rekao je Rigterink.

On je, govoreći o glavnim problemima za ekonomiju u regionu EBRD-a, posebno Zapadnog Balkana, imajući u vidu negativne posjedice pandemije koronavirusa, kazao da kao što je to slučaj i sa drugim regionima u kojima EBRD radi, tako je i sa ekonomijama zemalja Zapadnog Balkana, koje su oslabile tokom prošle godine.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor