Serena poslije 20 godina ispala sa WTA liste

Prvi put od jeseni 1997. godine kada je ušla u glavni žrijeb Kremlj kupa, Serena Vilijams nema renking na WTA listi.

Vilijamsova je kao 16-godišnjakinja krajem 1997. u Čikagu pokazala svoj ogroman potencijal, pobijedivši sedmu teniserku svijeta Meri Pirs, a potom i četvrtu Moniku Seleš, prije poraza od Lindzi Devenport u polufinalu.

To ju je uvelo među 100 najboljih teniserki svijeta, a ostalo je istorija. Tokom 1998. je dobila svih 26 mečeva i stigla među Top 20 prvi put u karijeri.

U Top 10 se „ugurala“ u aprilu 1999. sa svega 17 godina, a svoj put ka zvijezdama nastavila je osvajanjem prve Grend slem titule, na US openu.

U narednih 18 godina postala je jedna od najboljih teniserki svih vremena. Provela je 319 neđelja na broju 1, a pet puta je godinu završavala na vrhu od 2002-2015.

Od ulaska na WTA listu u oktobru 1997. provela je na njoj 20 godina, tri mjeseca i devet dana. To se završilo u poneđeljak.

Zbog problema sa povredama ispala je iz Top 100 2006, odigravši svega četiri turnira te sezone, a sličnih problema imala je i 2011. kada je pala na 172. poziciju, prije nego što se vratila i godinu završila na 12. mjestu.

Uprkos redukovanom rasporedu, Serena je posljednjih godina bila dominantna na WTA turnirima. a prije 12 mjeseci u Melburnu je stigla do 23. Grend slema.

Uveliko je bila trudna, ali je to oktkrila tek u aprilu, pa nije igrala na trunirima od te pobjede nad sestrom Venus.

Prošlu godinu je završila na 22. mjestu, ali su u poneđeljak izbrisani svi njeni poeni. Na teren će se vratiti u Fed kupu protiv Holandije, a povratnički WTA turnir imaće na Indijan Velsu u martu.

Vilijamsova ima 36 godina, ima deset sezona u Top 10 i personifikacija je konstantnosti u posljednjih 20 godina.

Uprkos dugoj pauzi i dalje je gladna za titulama i pobjedama, pa će biti interesantno gledati je opet na terenu od februara.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor