Seoska arhitektura neiskorišćeni potencijal

U selu Gačevića Dolina nedaleko od vidikovca Meandri Ćehotine završena je prva faza adaptacije tradicionalne seoske kuće u svojevrstan etno muzej.

 

Postavljen je novi drveni krov, a u nastavku radova urediće se enterijer objekta.

Stare, tradicionalne seoske kuće, mogle bi biti kvalitetan turistički proizvod, smatraju u NVO „Da zaživi selo“.
Vidikovac Meandri Ćehotine za kratko vrijeme postao je poznat kao jedan od najatraktivnijih turističkih lokaliteta Pljevalja.

Otkrila ga je i promovisala NVO „Da zaživi selo“, koja da bi upotpunila ponudu, nedaleko od Vidikovca radi na adaptaciji stare kuće u muzej tradicionalne seoske arhitekture.

U prvoj fazi postavljen je daščani krov takozvana šindra, a u nastavku slijedi uređenje enterijera i vraćanje prvobitno stanje.

Vaso Knežević, predsjednik NVO „Da zaživi selo“ smatra da je tradicionalna seoska arhitektura neiskorišćeni potencijal koji bi trebalo valorizovati jer bi sigurno naišao na dobar odziv stranih turista.

NVO “Da zaživi selo” dobila je kuću na dvadesetogodišnje korišćenje od vlasnika Milutina Gačevića, a projekat adaptacije u muzej podržali su Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi (SWG RRD) i GIZ- Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju.

 

Izvor: RTCG

 

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor