Selo oslobođeno sniježne blokade

Nakon 23 dana rada putni pravac prema Maloj Crnoj Gori od juče ponovo prohodan

Proboj smetova na putu ka Maloj Crnoj Gori – Foto: V.Š.

ŽABLjAK – Lokalni putni pravac prema Maloj Crnoj Gori od juče ponovo je prohodan. Nakon nešto više od dvadeset dana neprekidnog rada, mehanizacija žabljačkog Komunalnog preduzeća uspjela da deblokira putni pravac do ovog poddurmitrskog sela udaljenog od Žabljaka oko 25 kilometara. Selo je predhodnih mjeseci usled sniježne blokade bilo potpuno odsječeno od ostatka svijeta. U selu je zimovalo svega nekoliko pretežno staračkih domaćinstava, a neki od njih odmah juče pristigli su u Žabljak. Kažu, zalihe namirnica koje su pripremili još jesenas već su potrošene, mnoštvo sitnica treba prikupiti, obaviti po neki posao, primiti zaostale penzije, podignuti poštu…

– Evo nakon pet mjeseci izašli smo iz sela. I ova zima ostaje iza nas. Bila je duga, teška i naporna.Česti prekidi struje i mobilne telefonske mreže uskraćivali su nam jedinu vezu sa svijetom- kaže za „Dan” stanovnik male Crne Gore Mile Dakić.

Ovi gorštaci čuli su za sibirske zime, cunamije, velike svjetske potrese i sve druge globalne katastrofe i znaju šta to znači, ali, kako kažu, za njih, bezmalo pola godine, skoro da niko i ne zna. Zavejani mjesecima, u durmitorskom bespuću čekaju da se put preko Štuoca pročisti pa da im neko dođe. Upućuju zahvalnost mašinistima na požrtvovanju i uloženom trudu.

Sa deblokadom ovog puta počelo se još 6. aprila, a radno su bili angažovani punih 23 dana. Od toga, po riječima mašiniste Lazara Marića, tri dana su „izgubili” na otklanjanju kvara na snjegočistaču.

– Bilo je veoma naporno ali se izdržalo. Najviše vremena, napora i truda ostavili smo uklanjajući sniježne namete na dionici puta preko Štuoca u dužini od oko osam kilometara. Snijeg je bio tvrd i zaleđen, a njegova debljina kretala se od dva pa i do preko šest metara-priča Marić.

V.Š.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor