SDT: Injac da dostavi dokaze o pritiscima

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pozvalo je ministarku odbrane Oliveru Injac da dostavi dokaze o tome da mjesecima trpi pritiske od specijalne državne tužiteljke Lidije Mitrović.

Injac je ranije kazala da je SDT lažno optužuje za navodno nezakonito zapošljavanje u Ministarstvu odbrane, i da mjesecima trpi pritiske Mitrović koja, prema riječima Injac, pokušava da, suprotno propisima, pošalje sina na Vojnu akademiju u Grčku.

Iz SDT-a su u reagovanju naveli da su, postupajući po krivičnim prijavama koje su tom tužilaštvu podnijete 23. marta i 13. aprila protiv Injac, formirani spisi predmeta i započet postupak izviđaja u kojem su prikupljeni određeni podaci i dokumentacija u vezi sa navodima podnijetih prijava.

Kako su kazali, postupajuća specijalna tužiteljka je, u toku izviđaja, 4. maja pozvala Injac, u svojstvu građanina, radi prikupljanja potrebnih obavještenja.

U reagovanju se navodi da je Injac zatražila odlaganje radi konsultacija sa službenicima Ministarstva odbrane u vezi sa službenom dokumentacijom na koju se odnose prijave, pa je uzimanje izjave odloženo za 25. maj.

Iz SDT-a su kazali da je 24. maja Injac ponovo zatražila odlaganje uzimanja izjave, zbog obustave rada advokata.

„Zahtjevu je udovoljeno i određeno da će joj poziv za uzimanje izjave biti upućen čim prestanu razlozi za obustavu rada advokata“, kaže se u reagovanju.

Navodi se da je, u međuvremenu, SDT prikupilo potrebnu dokumentaciju od nadležnih državnih organa, pa je analizom i ocjenom istih utvrđeno da je neophodno saslušanje Injac, kao i osumnjičenih S.B., D.Đ, M.J. i D.R., zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

„Nakon što je okončana obustava rada advokata, postupajuća tužiteljka je više puta pozivala prijavljenu O.I. kako bi ista dala izjavu u SDT-u“, kazali su iz tog tužilaštva, navodeći da je Injac izbjegavala pozive.

Iz SDT-a su naglasili da u ovom, i svim drugim predmetima, postupaju shodno svojim zakonskim ovlašćenjima i preduzimaju radnje i mjere prema izvršiocima krivičnih djela u skladu sa prikupljenim dokazima.

Prema njihovim riječima, s obzirom na to da su prikupljeni dokazi do stepena osnovane sumnje ukazivali da je izvršeno prijavljeno krivično djelo, SDT j Skupštini Crne Gore podnijelo zahtjev za odobrenje krivičnog gonjenja Injac, imajući u vidu da ona, kao kao i ostali članovi Vlade, uživa imunitet.

Komentarišući navode Injac da mjesecima trpi pritiske od Mitrović koja zloupotrebljava službeni položaj i pokušava da svog sina pošalje na Vojnu akademiju u Grčku, iz SDT-a su pozvali ministarsku odbrane da podnese sve dokaze sa kojima raspolaže u tom pravcu.

„I izjasni se pred nadležnim tužilaštvom kako i na koji način je postupajuća tužiteljka u ovom predmetu vršila pritisak na nju i očekivala od nje da namjesti konkurs“, dodaje se u reagovanju.

Iz SDT-a su naglasili da oglas Ministarstva odbrane za izbor kadeta za školovanje na Vojnim akademijama u Grčkoj, objavljen 1. juna, nije u vezi sa postupkom koji se vodi u SDT-u protiv Injac i drugih osoba, po ranije podnijetim krivičnim prijavama.

„A izjavu ministarke odbrane koja je uslijedila nakon podnijetog zahtjeva za skidanje imuniteta, cijenimo kao još jedan bezuspješan pokušaj pritiska na rad SDT-a koji u kontinuitetu traje od formiranja predmeta, odnosno od trenutka pozivanja ministarke da da izjavu u tužilaštvu“, zaključuje se u reagovanju.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor