SD: Neophodno revidiranje usvojenih izmjena Zakona o radu

Izmjene Zakona o radu mogu izazvati probleme u održivosti penzijskog sistema i stvoriti egzistencijalne probleme za značajan broj građana, saopštili su Socijaldemokrate.

Naime, napominju, penzijski sistem je od početka krize sa koronavirusom, između ostalog i zbog gubitka posla velikog broja ljudi, doveden u stanje 1,26 zaposlenih naspram jednog prenzionera, dok bi taj odnos idealno trebalo da bude tri zaposlena naspram jednog penzionera.

“Dodatno, nema sumnje da će veliki broj ljudi koji će, prema ovim izmjenama naprasno otići u penziju, pokrenuti postupak za poništaj rješenja o prestanku radnog odnosa i insistirati na obeštećenju i zaštiti svojih prava, ukoliko se ove izmjene Zakona pokažu neustavnim. Naravno, Socijaldemokrate nemaju ništa protiv izmjena bilo kojeg zakona ukoliko iza njih stoji dogovor socijalnih partnera, ali to je izostalo u ovom slučaju”, ističu u SD-u.

Ponavljaju da zbog izmjena Zakona o radu značajan broj građana danas nije znao da treba faktički “sjutra” da se penzioniše.

“Oni su i finansijski ugroženi jer im se naprasnim odlaskom u penziju mijenja finansijska situacija na gore, a finansijske obaveze ostaju iste. Takođe, smanjenje starosne granice sa 67 na 66 godina za odlazak u penziju ne može biti razlog za izmjene Zakona o radu, jer je po Zakonu o PIO ta granica prošle godine upravo smanjena sa 67 na 66 godina”, ističu u SD-u.

Međutim, naglašavaju, što je povoljnije za zaposlene, Zakon o PIO govori kada zaposleni MOŽE da ode u penziju i to isključivo zavisi od njegove volje, a Zakon o radu kada zaposleni MORA da ode u penziju.

“Dodatno, nijesu uzeti u obzir građani kojima se staž računa sa uvećanim trajanjem, a koji će sad znatno ranije morati po sili zakona u penziju”, poručuju u SD-u.

Nedostaje, napominju u SD-u, i proračun na koliko zaposlenih se odnosi ova norma i kolika će dodatna penziona sredstva biti potrebna za njenu primjenu.

“Zbog važnosti ove problematike neophodno je da sa jalovih saopštenja i političkog prepucavanja pređe na iznalaženje kompromisnog rješenja u cilju adekvatnijeg zadovoljenja životnih potreba naših građana, uz neophodan dogovor socijalnih partnera”, zaključuju u SD-u.

Izvor: Cdm

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor