Savjet provjerava više od 16.000 građana koji imaju crnogorsko državljanstvo a nemaju ličnu kartu

Današnjoj sjednici prisustvovali su, dodaju, i predstavnici MUP-a, nadležni za upravne poslove, državljanstvo i strance, te su ovom prilikom predstavili rezultate dosadašnjeg rada u oblasti uređivanja registra prebivališta i registra stranaca

Savjet za kontrolu biračkog spiska će dati svoj puni doprinos kreiranju najboljih rješenja kada je u pitanju uređivanje registara prebivališta i boravišta i imaće spreman tekst Nacrta zakona o registrima prebivališta i boravišta kada Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu otpočne svoj rad, poručeno je sa današnje sjednice ovog savjetodavnog tijela, saopšteno je iz MUP-a.

-Na sastanku je konstatovano da će ovaj proces biti potpuno transparentan i inkluzivan, te da će radna grupa za izradu nacrta ovog zakona, zajedno sa članovima Savjeta, kroz detaljnu analizu i konstruktivnu razmjenu mišljenja, pripremiti konačan tekst, koji će biti upućen Skupštini-navodi se u saopštenju.

Današnjoj sjednici prisustvovali su, dodaju, i predstavnici MUP-a, nadležni za upravne poslove, državljanstvo i strance, te su ovom prilikom predstavili rezultate dosadašnjeg rada u oblasti uređivanja registra prebivališta i registra stranaca.

Saopšteno je da je, nakon do sada sprovedenih provjera, za 16087 lica utvrđeno da se radi se o licima koja imaju crnogorsko državljanstvo i upisani su u registar prebivališta, a nakon maja 2008.godine nikad nijesu podnosili zahtjev niti posjedovali ličnu kartu, nalaze se u biračkom spisku Crne Gore, i ova lica su prioritna grupa koja će biti predmet provjera. Ministarstvo unutrašnjih poslova intenzivno radi na obavještavanju ovih lica o njihovoj zakonskoj obavezi da predaju zahtjev za izdavanje lične karte, a u toku su i terenske provjere.  Ažuriranjem registra stranaca, izbrisano je 1485 stranaca koji imaju stalni boravak u Crnoj Gori- navodi se u saopštenju.

Cilj Savjeta je, kako navode, da realno doprinese unapređenju stanja u ovoj oblasti, koja je ključna za izborni proces, u cilju sprečavanja bilo kojeg vida zloupotreba.

-Savjet je iskazao potrebu za dograđivanjem sistema za deduplikaciju otisaka prstiju, na način što će se uvesti dodatan način kontrole fotografija- zaključuju u saopštenju

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor