Savez radio-amatera Crne Gore i Ministarstvo ekonomije obilježili 17. Maj , Svjetski dan  telekomunikacija i informacionog društva

Savez radio-amatera Crne Gore i Ministarstvo ekonomije  danas su obilježili 17. Maj , Svjetski dan  telekomunikacija i informacionog društva .

Kao tema kojom se proslavlja ovogodišnji 17. Maj , od strane UN i Međunarodne unije za telekomunikacije  je određena vještačka inteligencija . Stoga su  Savez i ministarstvo  priredili  malu izložbu učila  iz te oblasti  i nagovijestili nove projekte za djecu i mlade kroz koje će se upoznavati sa ovom oblašću a koji će se realizovati u okviru klubova i specijalizovanih  radionica  u Podgorici i dugim crnogorskim gradovima .

Izložbu  je otorio Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Milan Srzentić  uz prisustvo predstavnika većeg broja ustanova i institucija  koje se bave telekomunkacijama i informacionim društvom .

Kao i ranijih godina , na današnji dan u gostima  je jedno odjeljenje učenika  neke od ruralnih škola iz Crne Gore  , ovaj put iz osnovne škole “ Dušan Bojović “ iz Župe kod Nikšića . Za djecu je pripremljena prezentacija radio-amateskih djelatnosti a nakon zajedničkog ručka program se nastavlja obilaskom telekomunikacionog tornja na Dajbabama , prezentacijom radio-goniometrije i  turističkim obilaskom Podgorice.

Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva obilježava se povodom potpisivanja prve Međunarodne telegrafske konvencije 1865. godine , kao i ustanovljenja Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) 1969. godine.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor