Sarajevo kandidat za trku Formule Titovom ulicom

Glavni grad BiH je u finalu izbora za domaćina trke Formule E narednog juna, a gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kaže da je sve u završnoj fazi.

Skaka je za Klix.ba rekao da se pregovori vode aktivno već šest mjeseci i da je veliki broj gradova bio u opticaju za ovu atrakciju.

Formula E je električna formula koju poslije četiri sezone promovišu i neki od bivših vozača Formule 1 poput Nika Hajdfelda. Tu su i Sebastijan Buemi, Žan Erik Verne, Kamui Kobajaši i Nelson Pike Žunior.

Takmičenje organizuje Međunarodna automobilska federacija (FIA), a prva trka je prije četiri godine vožena u Pekingu. Svaki od vozača ima na raspolganju dva automobila jer baterije jednog ne mogu da izdrže čitavu trku.

Cilj je promocija zelene tehnologije, pa se trke voze u gradskim sredinama. Trenutno ima deset timova i 20 vozača sa 40 bolida, a brzina ovih bolida je do 200 kilometara na čas.

Hong Kong, Marakeš, Cirih, Njujork, Berlin, Meksiko Siti, Santjago, Punto del Este, Rim i Pariz su domaćini ove godine, a Sarajevo se nada da će to postati od sljedeće.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor