Samo sreća može spriječiti otkazivanje letova

Samo čista sreća može spriječiti poremećaje u saobraćaju i otkazivanje letova Air Montenegra u idućim sedmicama, saopštio je jedan od najvećih regionalnih stručnjaka za avio-saobraćaj, hrvatski vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric, komentarišući otkazivanje letova crnogorske avio-kompanije.

On je na regionalnom avio-portalu ZAMAaero objavio i da je prošle sedmice Air Montenegro izazvao buru negodovanja kod putnika u Banjaluci, s obzirom na to da je na avionu koji ima 100 sjedišta (znači da je na liniji letio Džerman ervejz) prodao 130 karata, pa su putnici morali ostati u Banjaluci.

„Putnicima je rečeno da će moći karte iskoristiti tek u petak 23. jula. Naravno, putnici su bili više nego frustrirani, jer im je tako propalo nekoliko dana godišnjeg odmora. I da se razumijemo, sve kompanije rade overbooking, no rade ga u načelu pet do osam odsto, jer je otprilike toliko putnika koji se ne pojave na letu“, kazao je Šćuric.

To bi, kako objašnjava, na „embraeru E190“ značilo maksimalno prodanih 108, a ne 130 karata.

„Krajnje neprofesionalno, pogovito na leisure liniji na kojoj se zna da turisti i više dolaze na letove radi plaćenog smještaja na destinaciji. Ovo nije dobar početak letova u Banjaluci“, rekao je Šćuric.

On je naveo da je Air Montenegro u subotu i nedjelju otkazao dva leta prema Beogradu, u subotu su kasnila tri leta za Beograd, a u nedjelju su kasnili letovi za Ljubljanu, Beograd i Banjaluku.

„Let za Beograd je kasnio čak pet sati. Sve ovo je produkt kvara na jednom avionu. Nažalost, Air Montenegro ima održavanje aviona u Bratislavi, dok mehaničari Montenegro erlajnza kod kuće sjede nezaposleni radi toga što se dvije kompanije ne mogu dogovoriti, pa je ovo direktan produkt te činjenice. Samo čista sreća može spriječiti ovakve poremećaje u saobraćaju Air Montenegra u idućim sedmicama“, saopštio je Šćuric.

Iz Air Montenegra je u nedjelju saopšteno da su letovi na relaciji Tivat – Beograd i Beograd – Podgorica otkazani usljed određenih tehničkih, kao i nepovoljnih meteo uslova, kao i da je svim putnicima obezbijeđen smještaj.

„Usljed određenih tehničkih, kao i nepovoljnih meteo uslova, procjena kapetana i tehničke službe Air Montenegra je bila da se letovi broj MNE152 na relaciji Tivat – Beograd i broj MNE103 na relaciji Beograd – Podgorica, otkažu“, kazali su u nedjelju iz Air Montenegra.

U avio-industriji, kako su naveli, nije neuobičajena pojava da se letovi otkažu ili odlože zbog veoma strogih sigurnosnih procedura koje Air Montenegro veoma poštuje, jer je sigurnost putnika na prvom mjestu.

Navedeno je da je iz kompanije brzo reagovano i svim putnicima na pomenutim letovima je obezbijeđen hotelski smještaj, što je i određeni broj putnika iskoristio.

Ova situacija je, kako tvrde, pokazala da je Air Montenegro dorastao svakom izazovu, naročito vodeći računa o bezbjednosti putnika, čak i u slučajevima loših meteo uslova i povećanog rizika za generalne letove.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor