Šaka kupina dnevno čuva srce

Ako bi postojala top-lista najzdravijih namirnica, kupina bi sigurno bila u prvih 10.

Ovo voće obiluje moćnim antioksidantima, a naročito – elagitaninom, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici, a koji se pokazao vrlo efikasan u borbi protiv raka.

Šaka kupina na dan ima vrlo pozitivan efekat i na očuvanje zdravlja srca i krvnih sudova.

Ova količina kupina osigurava čak osam grama dijetalnih vlakana, koja su veoma značajna za snižavanje masnoća u krvi.

Zahvaljujući visokom sadržaju dijetalnih vlakana, kupine značajno doprinose smanjenju rizika od dijabetesa, bolesti organa za varenje, poput divertikuloze, a vrijedan su saveznik i u svakoj dijeti

.Kupinama se pripisuje i jako protivupalno i antibakterijsko dejstvo.

Njen nutritivni potencijal značajan je i za očuvanje dobrog vida, smanjuje rizik od degeneracije oka i spriječava razvoj očne mrene.

Takođe, djeluje kao filter sunčevoj svjetlosti, apsorbujući opasne UV zrake.

Od kupina mogu da se prave sokovi, slatka, džemovi, vino i drugi proizvodi, a istraživanja su pokazala da kuvanje ne uništava njihovu nutritivnu vrijednost.

Sok od kupina podstiče pravilan rad ćelija jetre i štiti je, dok istovremeno povoljno djeluje na žučnu kesu i čisti žučne puteve.

Napitak od kupina povoljno djeluje i na one koji pate od anemije usljed nedostatka gvožđa, ali se za liječenje malokrvnosti najviše savjetuje kupinovo vino.

Ovaj lijek izuzetno je bogat vitaminima i mineralima, a rezultat njegovog učinka postiže se poslije mjesec  konzumiranja.

Preporuka je da se dnevno pije decilitar kupinovog vina, pola sata prije jela.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor