Sajber napadi upozorenje da se mora jačati odbrana

Niz nedavnih sajber-napada koje su sponzorisale države naveo je američke vladine agencije da unaprijede svoje protokole i savjete o sajber bezbednosti, stvarajući pritisak na kompanije iz privatnog sektora da ojačaju svoju odbranu ili rizikuju potencijalno razorne hakerske napade, piše u članku na sajtu „news.bloomberglaw.com“.

Jačanje sajber-bezbjednosti važnije je nego ikad na polovini mandata vlasti u SAD, jer hakeri koje podržavaju države imaju tendenciju da pojačaju napade širom svijeta na kritične sisteme tokom politički aktivnih ciklusa, kažu zagovornici sajber bezbjednosti, prenosi „news.bloomberglaw.com“.

„Ruska invazija na Ukrajinu u februaru takođe je praćena povećanjem napada koje podržava Rusija na ciljeve u zapadnim zemljama. Mnogim kompanijama u industrijama kao što su zdravstvena zaštita i proizvodnja nedostaje sofisticirana sajber zaštita ali sada preduzimanje proaktivnih koraka može pomoći u sprečavanju kršenja sigurnosti i skupih sudskih sporova u budućnosti, kažu advokati“, piše „news.bloomberglaw.com“.

Kompanije bi trebalo da automatizuju testiranje prijetnji na mreži nakon operacija od strane hakera povezanih sa Iranom koji ciljaju kritičnu infrastrukturu SAD, upozorila je Agencija za sajber bezbjednost i infrastrukturnu bezbjednost 14. septembra.

Savjetodavni izvještaj te agencije poklopio se sa američkom optužnicom protiv trojice iranskih državljana okrivljenih za hakovanje i reketiranje dobavljača električne energije i građevinske kompanije koja radi na infrastrukturnim projektima.

„Napadi koji su ciljali računarske sisteme – a koje su navodno sproveli Iran i Rusija – poslednjih nedjelja takođe su pogodili saveznike u NATO-u, uključujući Crnu Goru i Albaniju“, piše u članku na sajtu „news.bloomberglaw.com“.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor