Sajam zapošljavanja osoba sa invaliditetom održan danas u restoranu Durmitor

Danas se u restoranu Durmitor, u  okviru projekta  “Novo znanje za novi početak – kroz punu integraciju  lica sa invaliditetom  lakše do posla” održao sajam zapošlavanja osoba sa invaliditetom   koji realizuje Privatna ustanova  za obrazovanje odraslih “Durmitor” u partnerstvu sa Domom starih i firmom  White Field.

U ime organizatora, Predrag Vuković je podsjetio da je PU “Durmitor”  priču   sa Zavodom za zapošljavanje započeo još 2003 godine i tokom svih ovih  godina kaže, ostvarili su  kvalitetnu  i uspješnu saradnju.

Saida Čikić sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu pohvalila je saradnju među partnerima na ovom projektima,  koja je kako kaže, rezultirala  vidljivošću i isticanjem značaja i mogućnosti OSI, ali  i  konkretnim rezultatima.

Čikić je podsjetila  i da je bjelopoljska opština prva otvorila  Kancelariju za osobe sa invaliditetom, u kojoj je  zaposlila jednu osobu sa invaliditetom,  a u lokalnoj upravi na različitim poslovima angažovano je još  5 takvih lica. “Takođe, lokalna uprava je donijela LPA  u oblasti invalidnosti, čiji je cilj poboljšanje kvaliteta života OSI i njihova integracija u društvenu zajednica”, dodala je Čikić.

  Jadranka Rakonjac, sa Biroa rada Bijelo Polje, kazala je da je u protekle tri godine iz Fonda izdvojeno skoro milion i 500 hiljada eura, da je raznim projektima bilo obuhvaćeno 312 osoba a da je 154 osobe sa invaliditetom zaposleno tokom trajanja projekta ili još uvijek rade.

Takođe, 40 poslodavaca iz Bijelog Polja i Mojkovca zapošljava 60 OSI i koristi subvencije prema zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji, dok u Mojkovcu 9 poslodavaca korosti subvencije za 11 osoba sa invaliditetom. uglavnom se radi o ugovorima na određeno vrijeme, dok je mali broj ugovora na neodređeno vrijeme”, istakla je Rakonjac.

Na okruglom stolu  organizovanom u okviru sajma na temu zapošljavanja osoba sa invaliditetom, govorili su još i Nada Ćetković iz Kancelarije za osobe sa invaliditetom, Milka Stojanović, predsjednica Udruženja paraplegičara za Bijelo Polje i Mojkovac i Marijana Smolović iz Doma starih.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor