Search
Close this search box.

“SAD previše blage prema Srbiji, da uvedu rok za sankcije Rusiji”

EU i SAD su bile previše blage prema Srbiji i trebalo bi da joj odrede rok za usvajanje sankcija Rusiji, rekao je kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu za Fajnenšal Tajms.

Aljbin Kurti (Foto: Guliver, AP Photo/Risto Bozovic)

On je dodao da je usklađivanje spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU od ključne važnosti kako bi na Kosovu postojao osjećaj bezbjednosti.

“Kada Srbija uvede sankcije Ruskoj Federaciji, to bi bio trenutak u kome bi oni pokazali da žele da se integrišu u EU, a Srbija bez Rusije ne može da ugrozi bezbjednost kontinenta. Tada bih mogao da povjerujem da oni u suštini žele mir,” rekao je Kurti u intervjuu.

On je pravdao prošlonedjeljnu akciju kosovske policije, koja je upala u nekoliko filijala banke “Poštanska štedionica“ na sjeveru Kosova i zaplijenila dinare, čije korišćenje je „stavljeno van zakona“.

Kurti tvrdi da takva ograničenja proizilaze iz uUstava Kosova, koji predviđa samo jedno sredstvo plaćanja. On je dodao da dvije trećine Srba dobija novac od Kosova u eurima.

Premijer Kosova je odbio da kaže kada će Priština povući specijalnu policiju iz opština na sjeveru Kosova, ali je insistirao da „Srbija povlači pritužbe na njihovo prisustvo”.

U intervjuu za Fajnenšal Tajms Kurti je priznao da „ponekad postoje razlike“ u stavovima između njega i njegovih evropskih i američkih saveznika „kada su u pitanju strategije, operacije i taktike na terenu, ali i kada su u pitanju odnosi sa Srbijom“.

On navodi da nema ramimoilaženja kada su u pitanju vrijednosti ili osnovni principi.

“Meki pristup Zapada je posljedica velikih nada da će Srbija pre nego kasnije uskočiti u zapadni demokratski tabor. Po mom mišljenju, predugo smo čekali da bismo i dalje imali nadu,“ rekao je Kurti za FT.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor