Sa žičarama i auto-putem dajemo vjetar u leđa razvoju sjevera

Želimo da damo vjetar u leđa razvoju sjevera, da stvorimo uslove da mladi ljudi ne odlaze na primorje i u inostrantvo, već da na ovom prostoru rade i žive od svog rada. Kada se spoje ove dvije žičare, Kolašin 1450 i Kolašin 1600, mi ćemo imati oko 40 km staza, što je izuzetno značajno za zimski turizam, poručio je ministar ekologije Ratko Mitrović, koji je danas sa direktorom Uprave javnih radova Borom Lučićem obišao Kolašin.

Kako je naglasio, za ovaj kraj je važno i da se nastavi sa izgradnjom druge dionice auto-puta, odnosno dionce od Mateševa prema Srbiji i zemljama regiona, kako bi se potencijali sjevera što bolje valorizovali.

Lučić je istakao da je glavni problem zbog kojeg smo imali manjak turista, posebno zimi, loši putevi i snijeg.

„Sa izgradnjom puteva, Kolašin i skijališta će biti dostupniji i biće bolje povezani s drumskim saobraćajem i aerodromima. Ovo je zaista jedan od kapitalnih projekata koji se realizuju na sjeveru Crne Gore, zajedno sa ostalim skijalištima, i kada se umreže u jedan sistem skijališta, zaista ćemo imati dosta toga da ponudimo i na sjeveru Crne Gore, kako bismo maksimalno iskoristili i ljetnju i zimsku sezonu. Ovo je nešto što je zamajac razvoja Kolašina, koji ima dobru stratešku poziciju, jer je blizu auto-puta i Podgorice, i mislim da će ovo biti jedan od gradova koji će osjetiti sve benefite i od gradnje auto-puta kao i od izgradnje skijališta, i koji će stavrno živjeti zimi. Sa auto-putem i primorje će biti bliže i mislim da će se olakšati dolazak gostiju iz čitavog regiona i da Kolašin ima budućnost”, Kazao je Lučić.

Predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović je istakao da je važno da se podrže svi važni projekti u opštini kako bi razvoj išao u pravcu koji se očekuje.

Kako naglašavaju u saopštenju Ministarstva, radovi na izgradnji Skijališta Kolašin 1600 realizuju se u dvije faze. Prva faza obuhvata radove na izgradnji putne infrastrukture sa parkingom, bazne stanice sa pratećim sadržajima, primarne elektroenergetske mreže, ski lifta, hidrotehničke infrastrukture, ski staza i nabavku neophodne mehanizacije i opreme.

Druga faza obuhvata radove na izgradnji žičara koje povezuju ski cente, ski staza i osnježavanju staza (izgradnja sistema vodosnabdijevanje, akumulacionog jezera i sistema za osnježavanje).

Ukupna ugovorena vrijednost usluga i radova za Ski centar “Kolašin” iznosi 30.462.545,41 eura. Do 01.06.2021. godine realizovana su sredstva u vrijednosti od 22.965.140,72 eura. Preostala sredstva u iznosu od 7.497.404,69 eura će se isplatiti nakon što se stvore finansijski uslovi. Planirano je da se do kraja 2022. godine završe svi ugovoreni radovi.

 

Izvor: Rtcg

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor