SA PROTESTA ISPRED OSNOVNOG SUDA U PLAVU PORUČENO: Profiterima i kriminalcima poručujemo, da nema te kazne koja može zaplašiti ove ljude i ove momke koji su pozvani u sudnicu

Danas  su predstavnici NVO,,Sačuvajmo rijeku ,,Komaraču“ i sve rijeke u Crnoj Gori sa mještanima Murine i Plava kako su i najavili, organizovali protest u Plav ispred ispred Osnovnog suda.

                        Foto:sjevercg.me

Razlog organizovanja protesta je što se na optuženičku klupu naći Mijović Ljubiša i Katić Ljubiša, koji su sa ostalih više od 200 mještana na čelu sa predsjednikom mjesne zajednice Murino gospodinom Branislavom Otašević, stali u odbrani rijeke i čiji je protest bio uredno prijavljen nadležnim organima.

Organizatori današnjeg protesta su kazali da su se danas okupili, da iskažu solidarnost sa svim građanima njihove Opštine i svim građanima drugih opština sa sjevera Crne Gore,  koji su stali u odbranu rijeka i izvora koji za mještane i sve što se kreće, uzgaja i raste znače izvor života i nadu za opstanak i privređivanje u dolinama  prelijepih rijeka i bisera Crne Gore, kakvih je sve manje na tim prostorima, a voda je zlato koje se mora sačuvati za buduće generacije.

,,Mi danas ne vršimo pritisak na sudstvo, već iskazujemo nezadovoljstvo  zbog selektivnog pristupa prema prema pojedincima koji su uključeni u problematiku koja je posledica uništavanja rijeka i izvorišta i smještanja u azbestne i gvozdene cijevi, što smatramo zločinom prema prirodi i ljudima, našem bogastvu, bogastvu Crne gore i nadi budućih generacija“.

Nadležne institucije su upoznate sa rušilačkim, varvarskim radnjama angažovanih izvođača radova za račun izabranih koncesionara na izgradnji mini elektrana, ali njih niko ne smije da pomene, a kamoli da se privedu pravdi za isušivanje riječnih korita, lomljenje mostova, uništavanje puteva, devastaciju životnog prostora, duševne bolove mještana kojima su rijeke i izvori neodvojivi dio njihove svijesti i njihovog opstankana ovim prostorima.

Umjesto da se rušitelji i devastatori privedu pravdi, danas se sudi dvojici momaka koji treba da opstanu na svojim ognjištima, da stvaraju porodicu, da stvaraju uslove za buduće generacije, samo zato što se protive uništavanju onoga što nam je bog i priroda dala na čuvanje i racionalno korišćenje.

Profiterima i kriminalcima poručujemo, da nema te kazne koja može zaplašiti ove ljude i ove momke koji su pozvani u sudnicu. Nema toga novca, dokumenta, rešenja, odobrenja koji će nas odvratiti od zaštite rijeka i izvora koji su neprocjenjiv resurs naše opštine i države Crne Gore.

Ne možemo i nećemo prihvatiti činjenicu da smo svi slijepi kod očiju, da ne vidimo kakve su katastrofalne posledice izgradnje elektrana u Babino polje, Gradine , Šekular, Bijelo Polje i drgim mjestima u Crnoj Gori. Danas se pokušava rušiti ovdje, sjutra u Šavnik, Berane , Rožaje,Mojkovac.Šume su nam najvećim dijelom oduzete, rijeke i izvore ne damo.

Po kozna koji put pozivamo Investitore iz Crne gore i inostranstava  i besplatno nudimo naša imanja da izgrade ribnjake, voćnjake, etno sela, skijaške kapacitete, farme, pogone za preradu voća, povrća i ljekovitog bilja , a da  za uzvrat upošljavaju našu omladinu koja je osuđena na odlazak iz ovog prelijepog mjesta.

Bogaćenje pojedinaca na račun siromašenja i iseljavanja mještana naše opštine i sjevera Crne Gore nikad neće proći do zadnjeg čovjeka koji korača ovim prostorima, kazali su na kraju svog obraćanja .

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor