Sa današnje javne rasprave u Plavu: ,,Zahtijevamo da  izabrani koncesionari smjesta obustave sve započete aktivnosti vezane za izgradnju mHE na sjeveru Crne Gore“

Danas je u Centar za kulturu Opštine Plav, održana javna rasprava povodom Elaboratu o  procjeni uticaja  na životnu sredinu mHE “ Đurička 2” u Plavu. Na Javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici agencije za životnu sredinu, gradjani, predstavnici NVO i drugi.

       Foto: Portal sjevercg

Nevladine organizacije i gradjani koji se bore protiv izgradnji bilo kakvih mHE na području plavske opštine, kao i drugim opštinama na sjeveru Crne Gore, su danas na javnoj raspravi izrazili nezadovoljstvo i tom prilikom naveli veliki broj nepravilnosti i nezakonitosti tokom postupaka koji su se do sad vodili.

Mr Gutić Rama predstavnik NVO ,,Sačuvajmo rijeku Komaraču i sve rijeke u Crnoj Gori“ je danas u svom izlaganju kazao da  Plavska opština nema more, rudnike, željeznicu, velike industrijske pogone, ali, ima izvore, rijeke, jezera – vodu koja znači život za sve što se kreće i sve što raste i što se uzgaja na ovim  prostorima i širom sjevera Crne Gore.

,,Ne možemo i nećemo prihvatiti činjenicu da smo svi slijepi kod očiju, da ne vidimo kakve su katastrofalne posledice izgradnje elektrana u Babino polje, Gradine , Šekular, Bijelo Polje i drgim mjestima u Crnoj Gori i mjestima u okruženju gdje su prisutni izlivi nezadovoljstva i gdje je više nego očigledno da je svrha  i cilj izgradnje mHE profit pojedinca , a nikako interes države ili opštine gdje su iste urađene i planirane“.

Prevareni smo prvi put kada je rađena mHE u Babino polje i kada je u cijevi stavljena Hridska Rijeka iz Nacionalnog parka. Prevareni smo drugi put kada je rađena Elektrana u Gradine i kada je u cijevi stavljena Babinopoljska i Treskavička  rijeka iz srca Nacionalnog parka. Treći put nećemo biti prevareni i poručujemo da nijedna kap vode iz naših rijeka nikad više neće biti ubačena u cijevi za mini elektrane.Koncesionarima neće biti od koristi koruptivne radnje, novac, prijetnje policijom i specijalcima, ucjene ,obećanja. Znamo mi da oni mogu novcem obezbijediti svaki potreban dokument, što u velikoj mjeri i čine , ali nas ne mogu kupiti, mogu nas samo raseliti i poubijati , a nikad zaplašiti.Nijesmo se uplašili ni kada su se ovuda kretali i prijetili nam bjelosvetski plaćeni ubice i kriminalci, nećemo ni sada.Ostajemo vjerni  svojim ognjištima i svojoj državi.

        Foto: Portal sjevercg

U dostupnom Elaboratu , jasno nam se poručuje, da tokom izgradnje i korišćenja ovih elektrana, neće biti bitnijeg negativnog uticaja na poljoprivredno zemljište, stanovništvo, na zdravlje ljudi, na biljni i životinjski svijet, da ćemo ekonomski da procvjetamo zapošljavanjem po četiri stražara po elektrani, da presušene izvore, spržena polja, spržene voćnjake, njive , livade, devastirana i bez života riječna korita, uništeni stočni i pčelinji fond ne smijemo ni da spomenemo,ne smijemo da vidimo,da moramo biti slijepi i da treba sa svim , od prirode i od boga podarenim bogastvom tiho, bezčujno da nestanemo.

Naša poruka je- Opstali smo kad je mnogo teže bilo, opstaćemo i sada.Voda je život, a naši životi i životi naših porodica  nisu na prodaju. Šume su nam najvećim dijelom oduzete, rijeke ne damo.

Investitorima besplatno nudimo naša imanja da izgrade ribnjake, voćnjake, etno sela, skijaške kapacitete, farme, pogone za preradu voća, povrća i ljekovitog bilja , a da  za uzvrat upošljavaju našu omladinu koja je osuđena na odlazak iz ovog prelijepog mjesta.

Još jednom poručujemo vladi Crne Gore da  razumijemo da su u svakom radu moguće greške prilikom planiranja strateških poduhvata i da se greške mogu ispraviti, da su solarna energija i vjetro elektrane budućnost naše energetske stabilnosti i prosperiteta naše države. Iz tih razloga Vlada treba da stavi moratorijum na izgradnju ove elektrane i ostalih planiranih  mini elektrana na prostoru Plavske  i ostalih opština na sjeveru Crne gore do god se ne urade detaljne ekonomske analize o koristima i štetama vezanim za ove projekte, a najhitnije zaustaviti započete projekte u vezi kojih su pokrenuti sudski postupci pred nadležnim inspekcijama i sudovima Crne Gore. U suprotnom, nijesu isključene nesagledive i dalekosežne posljedice gdje će dugoročno štete biti veće od koristi i što će prouzrokovati siromašenje i iseljavanje ionako najsiromašnijeg dijela naše države.

Naša greška ne može biti to što neizmjerno volimo svoje rodno mjesto i svoju državu, a što smo u više navrata gotovo stoprocentno i dokazali i što nije teško provjeriti.

Na pragu smo otvaranja 27. Poglavlja, ne smijemo usporavati pozitivne procese devastiranjem životne sredine i zahtijevamo da  izabrani koncesionari smjesta obustave sve započete aktivnosti vezane za izgradnju mHE na sjeveru Crne Gore, kazao je na kraju svog izlaganja Gutić.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor