S otapanjem leda, „tope se“ i medvjedi

Neki od polarnih medvjeda na Sjevernom polu gube kilograme u vrijeme kad bi trebalo da se goje, pokazalo je novo istraživanje, objavljeno u časopisu Sajens (Science).

 
Foto: Beta/AP

Naučnici tvrde da je to posljedica promjene ishrane zbog klimatskih promena i da nije dobro. Oni krive globalno zagrijavanje za smanjivanje ledenog pokrivača na Arktiku, a on je medvjedima potreban za proljećnji lov na foke.

Za potrebe istraživanja, naučnici su na devet ženki bijelih medvjeda stavili ogrlice za praćenje, s kamerama i aplikacijama za brojanje koraka, registrovanje srčanog ritma i drugih vitalnih podataka, i pratili ih tokom tri proljeća. Mečke su povremeno hvatane da bi im se provjerila krvna slika i izmjerila težina.

Istraživanje je pokazalo da je pet mečki omršavilo, a da su četiri gubile čak između 1,3 i 2,5 kilograma dnevno. Prosječna težina medvjeda obuhvaćenih istraživanjem je bila 175 kilograma, a jedna od njih je za samo devet dana izgubila 23 kilograma.

Naučnici su istraživali mečke tokom deset dana u aprilu, kada bi oni trebalo da dobijaju na težini što im je nužno da bi kasnije imale mladunce, hranile ih i preživjele surovu zimuFoto: Beta/AP

Međutim, zbog sve manje leda, medvjedima je sve teže da uhvate mladunce foke u ključno vrijeme za lov.

Polarni medvedi su u SAD ugrožena vrsta.

Polarni medvedi love s leda, najčešće tako što čekaju da foke izrone kroz rupe u ledu da bi disale, ali ponekad i plivaju za njima. Manje leda na većem prostori znači da medvedi moraju više da se kreću, često plivajući, i to ima ozbiljne posljedice poput većeg utroška energije, hipotermije, sve do rizika od uginuća.

U istraživanju su praćene mečke, jer mužjacima zbog prevelikih vratova i premalih glava ogrlice spadaju.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor