Search
Close this search box.

Rusija prihvata novog ambasadora SAD

Rusija prihvata diplomatu Lin Trejsi (Lynne Tracy) za novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Moskvi, prenela je 22. septembra agencija DPA.

Kako navodi DPA prenoseći ruske državne medije, zamenik šefa diplomatije Ruske Federacije Sergej Rjabkov (Sergei Ryabkov) saopštio je da je Trejsi dobila odobrenje ruskog Ministarstva spoljnih poslova za preuzimanje funkcije.

Predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) nedavno je imenovao Lin Trejsi sa ambasadorku u Ruskoj Federacijia nakon njegove nominacije američki Senat tu odluku mora da odobri glasanjem pre odlaska diplomate u državu prijema.

Kako se navodi u njenoj javnoj biografiji, Lin Trejsi govori ruski i ranije je bila ambasador SAD u Jermeniji. Ima i zvanja višeg savetnika za Rusiju u Birou Stejt departmenta (State department) za evropska i evroazijska pitanja i zamenika šefa misije u ambasadi SAD u Moskvi.

Prethodni američki ambasador u Rusiji, Džon Saliven (John Sullivan), napustio je Moskvu po isteku mandata 4. septembra, kada ga je do imenovanja novog ambasadora zamenila Elizabet Rud (Elizabeth Rud) preuzevši dužnost otpravnice poslova.

Nakon što je stupio na dužnost ambasadora u Moskvi u decembru 2019, Saliven je javno postavljao pitanja autoritarnih tendencija, arbitrarne pravde i kršenja ljudskih prava u Rusiji.

U zvaničnoj biografiji Džona Salivena stoji da je bio je pomoćnik državnog sekretara u mandate predsednika SAD Donalda Trampa (Trump) i služio na više pozicija u američkim ministarstvima pravde, odbrane i trgovine.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor